DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Coulthard: Yuki pakoljon és menjen haza!

Nincs éppen hízelgő véleménnyel az AlphaTauri japánjáról az egykori F1-es, de hasonlóan kedves szavakkal illette a többi fiatal pilótát is. Nem tetszik neki az új generáció mentalitása.

Yuki Tsunoda jelenleg a legfiatalabb tagja a mezőnynek, és várhatóan az is marad jövőre is. Úgy tűnik, túl sok fiatal pilóta nem érkezik majd az alsóbb kategóriákból, a 21 éves japánnal azonban szerződést hosszabbított az AlphaTauri, amin ő őszintén meg is lepődött.

Szavaival viszont ő okozott meglepetést másoknak. Az egykori Formula-1-es pilóta, David Coulthard igencsak meghökkent, hogy egy autóversenyző szájából elhangzott ez a kijelentés, és most már Tsunodával egyetemben ő is csodálkozik azon, hogy mégis mi késztette csapatát a megtartására.

„Mégis melyik bolygóról jött? Szerintem csomagolja össze a kis hátizsákját, és menjen haza most. Ezek nem egy versenyző szavai. Sokkol, hogy megtartottak, hiszen sokat töröm az autót… A helyében megvenném a repülőjegyemet most, amíg olcsó, mert a következő szezon után már nem lesz a Formula-1-ben” – bírálta élesen a fiatal japánt Coulthard. Más baja is van azonban vele, nem tartja túl tiszteletteljesnek sem a Red Bull-neveltet. „Eddig egyszer sem vette még fel velem a szemkontaktust, én pedig már eljutottam arra a pontra, hogy ugrabugrálok az orra előtt, ha végigsétál a paddockon. Olyan, mintha nem is léteznék."



Az ex-F1-es skót nemcsak róla nincs azonban jó véleménnyel, a többi feltörekvő versenyzővel kapcsolatban is pesszimista. Úgy érzi, a csillogás mögött elvész a lényeg; szupersztárokként jönnek a sportba, a versenyzést azonban már egyáltalán nem veszik komolyan. „Sok fiatal srác mintha repülő szőnyegen érkezne ide. Idejük sincs felfogni, mennyire szerencsések. Max 17 évesen debütált, de tudjuk, hogy Jos nem volt az az ölelgetős apuka. Jos kemény felügyelő volt. Úgy nevelte Maxot, hogy erős és ellenálló legyen, és hogy megértse, egy lehetősége van, amiből a legtöbbet kell kihoznia” – nyilatkozta, találva azért egy ellenpéldát is.

Összességében azonban úgy érzi, túlságosan „ellágyul” a sport, és oda a munka szépsége. „Csak aggaszt, hogy néhány pilóta úgy jön ide, hogy ’minden csodálatos, mi majd mindent elrendezünk’, ők pedig hozzák az edzőiket és a magángépeiket. Mi történt a kanapén alvással? Hol van a segítségnyújtás a szerelőknek az autó szétszerelésekor? Sok fiatal kérdezi, mit kellene csinálnia. Hát menj és élj a csapatoddal néhány hónapig! Ahhoz, hogy a csapathoz tartozz, nem elég feltűnni és annyit mondani, sziasztok, hogy vagytok, köszönöm! Talán ez régimódi felfogás, de így lehet megérteni, milyen az éjszakázás, és most nem a partizásról beszélek. Hanem amikor újjáépíted az autód, miután összetörted, egy éjszakán át, a csapattagokkal. Ez tesz fókuszálttá, és így nem hibázol majd újra” – hangzottak Coulthard cseppet sem hízelgő gondolatai.

Túlzottan talán nem kell a klasszikus F1 vesztét vizionálnia, Verstappen mellett a tavalyi Magyar Nagydíjon Lando Norris volt a tökéletes példa arra, hogy igenis vannak még, akik közösséget vállalnak az embereikkel, de Mick Schumacher vagy Charles Leclerc is kapott már a csapathoz való hozzáállásáért elismerő szavakat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: