KezdőlapFormula 1Button dühbe jön, amennyiben kimarad Spa

Button dühbe jön, amennyiben kimarad Spa

-

Jenson Button szerint a Forma-1-nek izgalmas versenyeket és boldog pilótákat kell (meg)tartania, olyan klasszikus versenyhelyszíneken, mint Spa-Francorchamps. A Belga Nagydíj szerződése a Forma-1-gyel a jövő heti verseny után lejár, és Spa jövője felett bizonytalanság lebeg. Monaco és a Paul Ricardon rendezett Francia Nagydíj mellett a legendás Spa-i belga futam is egyike azon helyszíneknek, amelyek kikerülhetnek a sportág 2023-as versenynaptárából.

Az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali nemrégiben jelentette be, hogy a jövő évi naptár 24 futamot tartalmaz. Katar, valamint az újonc Las Vegas is szerepel majd a Forma-1 programjában. Ezek a hozzáadott pályák azonban elkerülhetetlenül kiszorítanak más helyszíneket. Button a WTF1 egyik nem oly régi podcastjában így beszélt erről:

„Amennyiben Spa nem lesz ott, igen mérges leszek. Monaco már érdekesebb kérdés, hiszen sok minden történik a színfalak mögött. Ugyanakkor ha Spa-t kiveszik, annak más okai vannak, nem azért, mert nem jó pálya. Ez az egyik legjobb a világon, a verseny ott lenyűgöző, a versenyzők imádják, és a csapatok is szeretnek oda járni.”

A Forma-1 egészséges növekedése, amelyet részben a népszerű Netflix-sorozat, a „Drive to Survive” sikere is okozott, arra késztette a sportág kereskedelmi jogtulajdonosát, hogy olyan városokat részesítsen előnyben, mint Miami vagy Las Vegas, és olyan jövedelmező helyszíneket, mint Katar.

Bár megérti a sportág szórakoztató voltát, Button ragaszkodik ahhoz, hogy az F1-nek a versenyzést is izgalmassá kell tennie, a rajongók, de a versenyzők számára is:

„Egy kicsit óvatosnak kell lenni. Tudjuk, hogy a Forma-1 szórakoztat, és egy ismert műsor nagyon híressé tette Amerikában, ami remek a sportágnak. Viszont biztosítanunk kell azt, hogy a versenyzés izgalmas maradjon. Olyan pályákra kell mennünk, amelyek nagyszerű lehetőséget biztosítanak erre, mert boldog versenyzőket fogsz akkor látni. Sokkal többet tudsz kihozni belőlük, ha jó helyen vannak, és nem az jár a fejükben, hogy „miért vagyunk ezen a pályán? Nem muris, nem tudunk előzni, túl szűk”. Szeretem az utcai pályák és az klasszikus, régi pályák keverékét, de nem mehetünk minden városközpontba, és nem mehetünk oda csak a helyszín miatt. Magáért a pályáért és az országért is kell, hogy oda menjünk, mert így szerzünk rajongókat. És az is fontos, hogy egy szórakoztató versenyt nézhessünk a televízióban, sok harccal.”

Forrásf1i.com