Brundle: Ricciardo tud vezetni, de össze kell szednie magát - F1VILÁG.HU

Brundle: Ricciardo tud vezetni, de össze kell szednie magát

HIRDETÉS
A Forma-1-es pilótából szakértővé avanzsált Martin Brundle szerint a nehézségekkel küzdő Daniel Ricciardo nem felejtett el vezetni, de muszáj visszatérnie a régi énjéhez, ha jövőre is az F1-ben akar maradni.
Daniel Ricciardo, McLaren, with an engineer

Súlyos terhek nehezednek a Forma-1-ben Daniel Ricciardo vállaira. A mindig mosolygó ausztrál pilóta még 2018 végén hagyta maga mögött a Red Bull élcsapatát, hogy új kihívásokat keressen, ám azóta mintha nem találná önmagát. Előbb a Renault istállójához csatlakozott, ahol két év alatt mindössze két harmadik helyezést sikerült szereznie, aztán tavaly a McLarenhez igazolt, ahol egy szerencsés monzai futamgyőzelmen kívül szinte semmit sem tud felmutatni csapattársa, Lando Norrisszal szemben.

A nyolcszoros futamgyőztes formáján az alaposan átalakított 2022-es autók sem segítettek, így az utóbbi időben rendszeres beszédtéma lett a pilóta kérdésessé vált jövője. Ezt a témát taglalta Martin Brundle, az F1 pilótából lett szakértője.

„Nem áll jól a szénája, és ahogy helyesen ki is hangsúlyozta, nála senki sem helyez rá nagyobb nyomást. Világszínvonalú sportolóról, világszínvonalú autóversenyzőről van szó. Nyolc futamot nyert, 32-szer állt dobogóra, 32 éves… Nem hiszem, hogy elfelejtett volna Forma-1-es autót vezetni. Valami nem működik, és nem hiszem, hogy a 2022-es autókról lenne szó, mert Monzát kivéve a tavalyi éve sem volt valami nagyszerű. Monza sokat javított a helyzetén.”

Ricciardo megítélésén különösen az rontott sokat, hogy a McLarennél a nála jóval tapasztalatlanabb, tíz évvel fiatalabb Norris rendre jobban teljesít.

„Szerintem nem csak arról van szó, hogy Lando kimagaslóan vezet. Valami oknál fogva Daniel a saját szintje alatt teljesít. Jobb pilóta, mint ahogy azt az eredményei sugallják. Furcsa helyzet. Bárhová is tűnt a tempója, meg kell találnia.”

Az utóbbi hetekben odáig fajult a helyzet, hogy most először a McLaren vezérigazgatója, Zak Brown is szóba hozta a pilóta esetleges menesztését. Bár a csapatvezető, Andreas Seidl ezt követően védelme alá vette Ricciardót, Brundle szerint a pilótának muszáj lesz még az idei szezonban javulnia, ha jövőre is garantálni akarja az F1-es helyét.

„Ez egy kemény világ. A világon húsz Forma-1-es pilóta van, és a McLaren egy ilyen Daniellel nem mehet bele a 2023-as szezonba. El tudom képzelni, hogy erről tartanak megbeszéléseket. A benne rejlő pilótáért és emberért is rajongok. Mindenki eksztázisba fog kerülni, ha visszatér a régi formája. Ez egy mentális játék, ahogy minden más sport ezen a szinten. Össze kell szednie magát.”

Ricciardo jelenleg 11 ponttal a világbajnoki tabella 11. helyét foglalja el. Norris 48 egységgel a 7. helyen áll.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!