KezdőlapFormula 1Brawn nem szeretné, ha egy sprintfutamon dőlne el a bajnoki cím sorsa

Brawn nem szeretné, ha egy sprintfutamon dőlne el a bajnoki cím sorsa

-

A Forma-1 vezérigazgatója, Ross Brawn azt mondja, nem szeretné, ha Lewis Hamilton és Max Verstappen bajnoki csatáját egy sprintverseny döntené majd el.

A szombati sprintversenyek lehetőségét idén három versenyhétvégén fogják kipróbálni, legelőször július 17-én, Silverstone-ban, majd Monza lesz a második teszthelyszín. Novemberben Interlagos rendezhetné meg a szezon harmadik sprintfutamos hétvégéjét, de a brazíliai magas koronavírus-fertőzési arány miatt ez a versenyhétvége még akár el is maradhat.

A sprintfutam első három helyezettje pontokat is kap majd (három pontot az első, kettőt a második és egyet a harmadik helyezett), és a célba érkezés eredménye határozza meg a vasárnapi főverseny rajsorrendjét. Így aztán a sprintversenyek alaposan beleszólhatnak majd a vasárnapi versenyek, valamint a pontversenyek alakulásába is. Még akár az is megeshet így, hogy nem egy vasárnapon, hanem egy szombati napon biztosítja majd be valaki a világbajnoki címet.

„Szeretnénk elkerülni, hogy a bajnoki cím egy szombati napon dőljön el” – mondta Brawn.

„Egy versenyző a sprintverseny megnyerésével szombaton esetleg meg is szerezheti a bajnoki címet, ez új dimenziót adna (a versenyhétvégének), de ezt igyekszünk elkerülni.”

Ezért a harmadik sprintfutamot olyan hétvégére tennék, ami némileg távolabb van a szezonzárótól.

„Olyan versenyt szeretnénk választani, amely ideális esetben néhány futammal a szezon vége előtt van, és egy olyan pályát, ahol a rövid formátumban is, előzési lehetőségekkel és gumikopással is lehet számolni, de nem az utolsó futamon akarjuk ezt.”

Ugyan eddig még egyetlen sprintfutamon sem vagyunk túl, így nem tudjuk, hogyan alakítja majd a versenyhétvégét és milyen visszhangot szül a versenyzők, csapatok és rajongók körében, mégis, 2022-re már kétszer ennyi, tehát hat sprintfutamos hétvégével számolnak.