DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Bottas: Konstruktőri bajnokként szeretnék távozni a csapattól

Valtteri Bottas továbbra is szeretné kivenni a részét az idei bajnokságból. Eltökélt célja, hogy konstruktőri bajnokként távozzon a Mercedestől, és bár egyelőre ide összpontosít, alig várja, hogy Zhou-val dolgozzon az Alfánál.

A finn utolsó két versenyét tölti az elkövetkező hétvégéken az ezüst nyilaknál, ezt követően pedig öt év után távozik a csapattól és csatlakozik az Alfa Romeóhoz, ahová Guanyu Zhou érkezik mellé az F2-ből. Bottas azonban nem veszítette el motivációját, továbbra is igyekszik hozzásegíteni a Mercedest újabb konstruktőri bajnoki címéhez, ami az itt töltött ideje alatt zsinórban az ötödik lenne.

Ez azt is jelenti, hogy a finn mercedeses évei alatt az ezüst nyilak mindvégig konstruktőri bajnokok voltak. „Ez nagyon fontos a számomra. Annak ellenére, hogy tudom, elmegyek, nem adom fel az idei évre kitűzött célokat” – nyilatkozta Bottas. „Egy zsinórban, együtt megszerzett ötödik bajnoki cím igazán különleges lenne. Szeretnék a részese lenni. Az öt jobb a négynél, szóval határozottan ez a cél és a motiváció számomra.”

A Mercedes jelenleg öt ponttal vezet a rivális Red Bull előtt a konstruktőri tabellán, a bajnoki cím sorsa pedig nagy valószínűséggel pont Bottason és Perezen fog múlni, Verstappen és Hamilton ugyanis az egyéni címért is küzdenek, kiegyensúlyozott teljesítményüknek köszönhetően pedig jó eséllyel nem az ő pontszerzéseik lesznek a mérvadóak.



Bár a finn egyelőre az idei évre összpontosít, alig várja, hogy a következő szezonban újonc csapattársával, Guanyu Zhou-val dolgozhasson az Alfánál. „Nyilvánvalóan üdvözöljük őt jövőre, velem együtt. Várom, hogy vele dolgozhassak. Emberileg még nem ismerem annyira, nem vagyok benne biztos, hogy találkoztunk már rendesen, de láttam őt az F2-ben. Néhány éve ott versenyez és idén különösen jól teljesít. Második a bajnokságban, párszor futamot is nyert és egyértelműen tudja, hogyan kell vezetni” – fogalmazott Bottas. Mint mondta, Zhou elég fiatal, de volt néhány jó éve, szóval a potenciál biztosan benne van. 

Bottas és Zhou az ülés nélkül maradt Antonio Giovinazzit, és a visszavonuló Kimi Räikkönent váltják jövőre, egy teljesen új felállást alkotva az Alfa Romeónál.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: