KezdőlapFormula 1Bottas: Az új Alfa Romeo jól néz ki és gyorsnak is tűnik

Bottas: Az új Alfa Romeo jól néz ki és gyorsnak is tűnik

-

Valtteri Bottas úgy gondolja, hogy az idei Alfa Romeo, az utolsó olyan Sauber, amely az olasz autógyártó nevét viseli az Audira való átállás előtt, gyors lesz.

Az immár 25 százalékban az Audi-hoz tartozó svájci székhelyű csapat 2023-as autóját még nem láthatta a nyilvánosság a közelgő bemutatójuk előtt. De az olasz Sky a finn Bottast kikérdezte róla:

„Imádom a színeit, a festését. Bizonyos értelemben még galádabb. A szimulátorban is teszteltem már, és gyorsnak tűnik. Azon javítottunk azon, amin javítanunk kellett.”

A 33 éves pilóta, aki első évét az Alfa Romeóval a tizedik helyen zárta az összetettben. Bottasnak ez volt az első szezonja azt követően, hogy Lewis Hamilton mercedeses csapattársaként elvesztette ott a versenyülését. A Helsingin Sanomat rákérdezett, hogy milyen volt 2017 és 2021 között fej-fej mellett haladnia Hamiltonnal:

„Nehezen volt összeegyeztethető a versengő természetemmel. Csak az utolsó évben voltam képes beismerni, hogy Lewis a jobb pilóta. Mindig is azon járt az eszem, mit tudnék tenni, hogy legyőzzem őt és megnyerjem a világbajnoki címet. Igen fárasztó öt év volt.”

Kívülről nézve Bottas az elmúlt időszakban megtalálta a munka és a magánélet jobb egyensúlyát, mivel élvezi a barátnőjével a profi kerékpárossal, Tiffany Cromwell-lel való kapcsolatát és edzésprogramját:

„Megszoktam a fájdalmat – a fizikailag és morális értelemben is. Egy bizonyos ponton minden kicsúszott az irányításom alól, és függőséggé vált.

Emlékszem, hogy elmentem futni, hazajöttem, pároltam egy kis brokkolit, hogy egy kicsit feltöltsem a gyomromat, majd az edző elől elhallgatva titokban kimentem egy második futásra. Valahogy arra gondoltam, hogy ezt kell tennem. Ha a csapat azt mondta, hogy 68 kilónak kell lennem, még akkor is, ha normál állapotban talán 73 kiló voltam, bármit megtettem volna, hogy elérjem ezt a szintet. Étkezési zavart ugyan hivatalosan nem diagnosztizáltak, de biztosan előfordult. Nem volt épp túl jó. A legjobb akartam lenni. Ennek eredményeképp pszichológusra volt szükségem. Az első értékelése az volt, hogy szinte öntudatlan voltam – akár egy robot, akinek egyetlen célja az volt, hogy elérjem, amit akarok. De ez igaz – akkoriban nem volt más életem, csak a Forma-1.”

2023-ra az Alfa Romeo szakított a Robert Kubicához kötődő névadó szponzorral, az Orlennel, új fő támogatót szerződtetett, a Stake-et, és a korábbi McLaren-csapatfőnököt, Andreas Seidlt hozta be a csoport vezérigazgatójának. A Bottas mellett csapattársként maradó kínai Guanyu Zhou is az olasz Skynak már csak ennyit mondott:

„Eddig minden jól ment a szimulátorban és minden gyenge ponton javítottunk. Reméljük, hogy újra harcolhatunk a középmezőnyben.”

Bottas beszólt az FIA-nak: Kontrollálni akarnak minket