2024. április 24. 13:06
KezdőlapMotoGPBezzecchi kiemelkedik az öt 2022-es újonc közül

Bezzecchi kiemelkedik az öt 2022-es újonc közül

Marco Bezzecchi toronymagasan a legjobb újonc 2022-ben, hiszen már dobogóra is állhatott. A többiek más úton járnak.

Öt újonc vágott neki a 2022-es MotoGP-szezonnak. Marco Bezzecchi a VR46-nál Luca Marini mellé érkezett, Fabio Di Giannantonio pedig szintén idén került fel a legnagyobbak közé. Ugyancsak újonc mindkét Tech3-versenyző, Remy Gardner és Raúl Fernández. Féltávnál pedig vizsgáljuk meg ezen öt újonc teljesítményét!

Marco Bezzecchi – 55 pont

Az öt újonc közül Marco Bezzecchi az, aki szenzációs teljesítményt nyújt. 55 pontja több, mint a másik négy elsőéves összesesen szerzett pontmennyisége. Sokat segít persze ebben az alatta dolgozó technika is: Bez Pecco Bagnaia tavalyi többszörös futamgyőztes Desmosedici GP21-esét kapta meg.

Újonc szezonja első top 10-es helyezése már Argentínában megjött, amikor kilencedikként intették le. Mugellóban, hazai pályán még a versenyt is vezetni tudta, végül ötödikként ért célba. A szezon csúcspontja pedig Assen volt, ahol a folyamatosan változó körülmények között már eleve az ötödik helyről rajtolhatott, végül pedig megszerezte első dobogós helyezését.

Fabio Di Giannantonio – 18 pont

A Gresini Racing olasz motorosa egy ugyanolyan GP21-es nyergében ül, mint fent említett kollégája, Marco Bezzecchi. Nemrég pedig 2023-ra is meghosszabbította szerződését, így a jelek szerint csapata is elégedett a teljesítményével.

Pedig azok után, hogy a Moto2-ben tavaly még futamot tudott nyerni és többször dobogón is állt, a kategóriaváltás nem indult egyszerűen. A szezon első hat futamán ugyanis kétszer kiesett, amikor pedig célbaért, azt sem pontszerző helyen tette.

Di Giannantonio első pontjait Le Mans-ban szerezte, amikor tizenharmadik lett. Ezt még három ilyen alkalom követte, így jelenleg 18 szerzett ponttal rendelkezik, amivel a második legjobb újonc. Szezonja csúcspontja a hazai, mugellói pole-pozíció volt.

Darryn Binder – 10 pont

Az RNF Yamaha motorosa óriási feladatra vállalkozott, ugyanis közvetlenül a Moto3-ból ugrott fel a királykategóriába. Miután a Yamaha is egyre inkább egy egypólusú istálló, így nincs egyszerű dolga, hogy megmutassa képességeit. Ezzel együtt rögtön a szezon második futamán, Indonéziában óriásit villantott, amikor az esőáztatta mandalikai futamon a 10. helyen zárt, mindezt ráadásul a 23. helyről indulva. Binder olyan versenyzőket előzött meg a félba is szakított futamon, mint Enea Bastianini, Pol Espargaró, Bagnaia vagy éppen Maverick Viñales.

Az indonéz versenyen kívül Binder egyetlen alkalommal, Katalóniában tudott még pontot szerezni, amikor a 12. helyen látta meg a kockás zászlót. Ezzel 10 pontos és a harmadik legjobb újonc.

Remy Gardner – 9 pont

A Tech3 KTM olyat húzott, ami már önmagában megsüvegelendő vállalás. Két versenyzője, Remy Gardner és Raúl Fernández közül ugyanis mindkettő újonc. Brad Binderen kívül tulajdonképpen az összes KTM-esnek küzdelmes szezonja van, ez alól pedig ők ketten sem kivételek.

Gardner alapvetően rendkívül kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt, hiszen csak egyszer esett ki – viszont a pontszerzők közé nem túl sűrűn fér oda. Pedig nem indult rosszul a szezonja, ugyanis rögtön a katari nyitányon 15. lett. Ezt viszont csak egy portugál 14., egy katalán 11. és egy német 15. hely követte.

Gardner saját elmondása szerint a Katalán Nagydíj utáni teszt óta sokkal jobban érzi magát a motoron, erre alapozva pedig a nyári szünet után szeretné megszerezni újonc éve első top 10-es helyezését.

Raúl Fernández – 5 pont

Remy Gardner Tech3-s csapattársa messze a leghányattatottabb sorsú újonc az öt motoros közül. Pedig a királykategóriában úgy érkezett, hogy kicsi híja volt, hogy 2021-ben rögtön újoncként bajnok legyen a Moto2-ben. Első négy MotoGP-s futamán egyaránt célba tudott érni, de egyszer sem pontszerző helyen.

A portugál és a spanyol futamot egyaránt ki kellett, hogy hagyja sérülés miatt. Franciaországban visszatérhetett, de kiesett, majd Mugellóban ismét a top 15-ön kívül végzett, hiába ért célba. De ő sem áll pont nélkül: az első egység a Katalán Nagydíj után került a neve mellé, ezt pedig egy kifejezetten szép eredmény, egy 12. hely követte a Sachsenringen.

ForrásMotoGP