Berger: Vettel egyszerűen nem bírja a nyomást - F1VILÁG.HU

Berger: Vettel egyszerűen nem bírja a nyomást

HIRDETÉS
A korábbi Forma-1-es versenyző, Gerhard Berger szerint Sebastian Vettel egész egyszerűen képtelen jól kezelni a rá nehezedő nyomást, ennek köszönhető az, hogy az elmúlt időszakban meglehetősen gyenge formát mutatott a száguldó cirkuszban.
Sebastian Vettel, Aston Martin AMR21

A német pilótát rengeteg kritika érte az elmúlt években, a Ferrari pedig tavaly májusban jelentette be, nem hosszabbítja meg Vettel 2020 végén lejáró szerződését.

Vettel így idén az Aston Martin színeiben áll rajthoz az F1-ben, az előszezoni teszteken azonban műszaki hibák miatt a tervezettnél kevesebb időt tudott a pályán tölteni, a szezonnyitó Bahreini Nagydíj pedig ugyancsak nem a várakozások szerint alakult.

A rutinos versenyző már az időmérő első szakaszából sem jutott tovább, ráadásul a dupla sárga zászlós jelzés figyelmen kívül hagyása miatt 5 rajthelyes büntetést kapott, így csak a mezőny végéről rajtolhatott.

Bár Vettel igyekezett átrágni magát a mezőnyön, végül nem tudott pontot szerezni, a futamon pedig nekiütközött Esteban Ocon autójának, amiért ugyancsak büntetést kapott.

A korábbi 10-szeres futamgyőztes, Gerhard Berger szerint Vettel számára a nyomás jelenti a legfőbb problémát.

„Sebastian egy négyszeres világbajnok, szóval nem kérdés, hogy egyike a kiemelkedő versenyzőknek” – mondta az osztrák az ’In the Fast Lance’ című podcastban.

„De soha nem reagált jól nyomás alatt. Emlékezzünk csak arra, amikor Daniel [Ricciardo] megérkezett a Red Bullhoz, és nagyon erős volt, és nyomást helyezett Sebastianra. Sebastian nehezen birkózott meg ezzel. A Ferrarinál ugyanez volt.”

„Egyszerűen csak érzem, amikor nézem őt – látszik, hogy nem felszabadult. Nem elég nyugodt. Próbál olyan dolgokat bizonyítani, amik – jelenleg – nem lehetségesek, mert az autó nem elég jó, vagy a saját formája nem elég jó.”

„Amikor ilyen helyzetben vagy, leg kell ülnöd, hátra kell lépned egyet, és azt mondanod, ’oké, vegyünk könnyedén, és jönni fog a siker újra’.”

Hirdetés

„Ráadásul ő pályafutása utolsó szakaszában jár. Amikor ennyi versenyen vagy túl, és már négyszeres világbajnok vagy, eljön a pont, amikor talán már nem akarsz annyit kockáztatni, mint amennyit akkor kockáztatnál, ha még nem nyertél volna versenyeket.”

„Valamiért egyszerűen nem működik számára a dolog. Elkezd hibázgatni, az emberek pedig elkezdik megkérdőjelezni őt. Ez lépésről lépésre több nyomást jelent, és ahogy mondtam az elején, ő nem szereti a nyomást.”

Vettel az Aston Martin csapatánál Lance Stroll csapattársa, aki az istálló tulajdonosának fia. Berger szerint viszont ez nem okoz majd problémát a németnek, ha képes lesz jobban szerepelni a kanadainál.

„A teljesítményétől függ. Ha lassabb vagy a csapattársadnál, aki ráadásul a tulajdonos is, akkor egyre nehezebbé válhatnak a dolgok. De ez mindenhol így van, nem? Ha lassabb vagy a csapattársadnál, a csapat természetes módon elkezd arra koncentrálni, aki gyorsabb.”

„Végső soron ez sokkal inkább pszichológiai dolog. Egyszerűen egy kényelmetlen helyzet, amikor ott vagy egy csapatnál, a csapattársad pedig gyorsabb. De ezzel együtt kell élni. Ezen a szinten sportemberként el kell fogadnod, hogy erős csapattársaid vannak.”

„És azt kell mondanom, Lance egyáltalán nem végez rossz munkát. Jól teljesít. Az egyetlen dolog, amivel szerintem küszködik most, az az autó hátulja. Az autó nem tűnik túl jónak. És szerintem ez nem igazán versenyzővel kapcsolatos probléma. Az autó nem teljesít úgy, ahogy az Aston Martin várta.” 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!