DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Bemutatkozott az új F1-es McLaren: itt az MCL60-as

A McLaren indította az F1-es autóbemutatók szuperhetét: Lando Norris és Oscar Piastri jelenlétében hullt le a lepel a papaja-fekete MCL60-asról.

Öt Formula-1-es istálló már megtartotta korábban a maga szezonindító eseményét, az igazi nagyüzem azonban a héten következik, hiszen négy nap alatt sor kerül a mezőny másik felének bemutatóira. A sort a McLaren nyitotta, amely hétfő kora este rántotta le a leplet a rendhagyó számot kapó, a csapat alapításának 60. évfordulója előtt tisztelgő MCL60-asról.

A McLaren központjában rendezett eseményen is az alapító Bruce McLarenről szóló megemlékezéssel indult a program, aztán viszont hamar színpadra lépett az F1 idei legfiatalabb pilótapárosa, az ötödik idényére készülő Lando Norris és a mellé Daniel Ricciardo helyére érkező újonc Oscar Piastri. A versenyzők mellett természetesen jelen volt Zak Brown elnök-vezérigazgató, valamint az új csapatfőnök, a Sauberhez távozott Andreas Seidl helyére lépő Andrea Stella is.

A lényeg persze az MCL60-as leleplezése volt: az alapszín továbbra is maradt a papaja, de az idei trendeknek megfelelően a fekete is hangsúlyosabb szerepet kapott a dizájnban, ahogy a Google mint szponzor logója is. Maga az autó kialakítása is több ponton eltér az elődjétől: az oldaldoboz szűkebb lett, és jóval nagyobb alávágást láthatunk azon a részen, mint a 2022-es autónál.

A wokingi gárda tavaly sokáig harcban volt a középmezőny legjobbja címért, de végül alulmaradt az Alpine-nal szemben, így ötödikként zárták a konstruktőri értékelést. Az eredményeket főként Norris szállította, aki a három nagycsapat pilótáin kívül egyedüliként gyűjtött dobogót 2022-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: