DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Egyéb

Bemutatkozott a Maserati MC20 Cielo

Új modellváltozatról rántotta le a leplet az olasz luxusautó-gyártó: az MC20 szupersportautó Cielo néven ezúttal már kétüléses sportos kabrióként, vagyis vérbeli spyder-ként is elérhető. A modenai világpremieren debütáló egyedülálló modellvariáció a holisztikus és magával ragadó vezetési élmény mellett egy igazi szupersportautó teljesítményét nyújtja. A Maserati Innovation Lab-ben kifejlesztett és a történelmi Viale Ciro Menotti üzemében gyártott spyder a kupé változathoz hasonlóan 100%-ban olasz és 100%-ban modenai.

A Cielo (magyarul égbolt) spyder névadása tökéletesen tükrözi egyedülállóságát, a modell ugyanis a szabad ég alatti vezetés élvezetének legjavát nyújtja, miközben megőrzi a kupé verzió teljesítményét és a sportautók legmenőbb tulajdonságait. A Cielo névválasztása egyben leképezi a modell kiemelkedő, soha nem látott technológiai innovációját is, melynek hála az egyedi megoldásokkal operáló üvegtetőnek köszönhetően pillanatok alatt eggyé válhatunk az égbolttal.

MC20_Cielo_lifestyle (11)_resize



Tökéletességre tervezve

Az MC20 Cielót az autó tervezésének első pillanataitól kezdve tökéletesnek szánták. Az aprólékos, precíz és pontos tervezés lehetővé tette, hogy a modellváltozat csupán 65 kg-mal nyomjon többet, mint a kupé. A kimagasló tömeg/teljesítmény arány mellett a szénszálas alváz – mely mindhárom konfigurációban, a kupé, a spyder és a jövőbeli elektromos változatban is megegyezik – kompromisszumok nélküli torziós merevséget is garantál. Mindezen jellemzők kombinációja kiemelkedően rugalmas vezethetőséget és kezelhetőséget kínál, bármilyen úttípusra is vigyen minket a Cielo.

MC20_Cielo_lifestyle (1)_resize

Egybeolvadva az égbolttal

A forradalmi V6-os Nettuno motorral felszerelt Cielo spyder a sportosság és a luxus tökéletes harmóniáját kínálja a szegmensben egyedülálló specifikációjának, az innovatív, visszahúzható üvegtetőnek köszönhetően. A modell ugyanis a legmodernebb elektrokróm (intelligens üveg) tetőablakkal van felszerelve, amely a polimer-diszperzált folyadékkristályos (PDLC) technológia jóvoltából azonnal átlátszóvá alakul, egyetlen gombnyomással. A tetőablak emellett a hőszigetelés és a nyitási-zárási sebesség tekintetében is első a kategóriájában: a Cielo csupán 12 másodperc alatt szupersportkocsivá alakul. Az egyedülálló technológiának köszönhetően a Cielo holisztikus, minden érzékszervünket kielégítő vezetési élményt kínál.

MC20_Cielo_lifestyle (23)_resize

Különleges formatervezés és exkluzív külcsín

Az új spyder egyesíti az eleganciát és a sportos kialakítást a Maserati sportautók merészségével és csúcsteljesítményével. Karaktere és egyénisége szemet gyönyörködtető letisztult, minimalista formavilágának és kifinomult aerodinamikájának köszönhetően. A modellt a legtökéletesebb eredmény érdekében 360°-os szélcsatornában történő tesztelésnek vetették alá, mind csukott, mind pedig nyitott tetővel.

A formatervezésben semmi sem öncélú vagy felesleges, mindennek megvan a maga funkciója. A mégis különleges, megkapó hatást az MC20-tól megörökölt méltán híres, felfelé nyíló pillangóajtók szolgáltatják, melyek kivitelezése garantálja, hogy a vezető és az utasok könnyedén szállhassanak ki és be. A pillangóajtók emellett bepillantást engednek a szénszálas vezetőfülkébe és a teljesen leplezetlen első kerékre egyaránt.

MC20_Cielo_lifestyle (29)_resize

Az új Cielo esztétikai szempontból is szemet gyönyörködtető. A modellverzióhoz a gyártó elérhetővé tett ugyanis egy új, Akvamarin fantázianevű metálszínt is a Fuoriserie konfigurációs programjában. A háromrétegű festék alapját a versenyszellemet szimbolizáló szürke adja – felidézve az MC20 sportos jellemzőit –, amit egy akvamarinban irizáló csillám kísér, mely a ráeső fénnyel kölcsönhatásba lépve friss, élénk megjelenésével kivételessé varázsolja a Cielót.

Modern technológia, kívül-belül

Az új modell az aktív biztonsági rendszerek (Active Safety Systems) széles skálájával bővült. Az MC20-ban az MY22 óta elérhető parkoló szenzorok, visszapillantó kamera és holttérfigyelő a Cielóban is rendelkezésre áll, emellett pedig az új spyder-ben már elérhető az autonóm vészfékezés, a közlekedési táblák felismerése és új, 360°-os kamera is.

MC20_Cielo_lifestyle (4)_resize

Az MC20 Cielo opcionális High Premium Sonus faber audiorendszerrel is elérhető. Az MC20 kupé EISA-díjas járműbe épített audiorendszerét kifejezetten a spyder modellváltozat utasterének egyedi akusztikai és pozicionálási igényeinek megfelelően optimalizálták: a rendszer 12 hangszóróját úgy helyezték el, hogy a lehető legtermészetesebb hangzást teremtse meg, mely a Sonus faber audiorendszer egyedi, megkülönböztető jellemzője.

Az autós hírek támogatója az Aquaprofit Zrt.

Aquaprofit_banner_728x90

A teljes körű vezetési élmény a Maserati Intelligent Assistant (MIA) multimédiás rendszer és a Maserati Connect segítségével irányítható.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: