DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Az F1 készen állhat egy új csapat érkezésére

Bár eddig a többség nem igazán örült volna egy tizenegyedik istálló belépésének, a vezetőség részéről ennek nincs akadálya, ha jobbá teszi a versenyzést a sportág vezérigazgatója szerint.

Már jó ideje szó van arról, hogy az Andretti Autosport szeretne a Formula-1 részévé válni, ám eddig az FIA és a csapatok zöme sem lelkesedett az ötletért. Bár a szándékaik komolynak tűnnek és állításuk szerint a 2024-es belépést tűzték ki célul, idáig nem igazán tűntek jónak az esélyeik.

Ebben változást jelenthet, hogy amíg az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali szeptemberben még arról beszélt, számukra nem prioritás most egy új csapat érkezése, addig ezen a héten már sokkal nyitottabban állt a lehetőséghez. „Nem probléma, ha eggyel több csapatunk van, amennyiben jobb lesz tőle a versenyzés. Majd meglátjuk, és figyelni fogjuk a helyzetet. Amennyiben van egy valódi és hiteles belépő, aki tárgyalni akarna velünk. Készek vagyunk erre, de ma nem sietjük el a dolgokat” – idézte őt a GPFans.



A szakember szerint nem engedhető meg, hogy felhíguljon a bajnokság, ezért fontos, hogy mindenki jól járjon egy új alakulat beszállásával.

„Egy csapat bekerülésekor természetesen ott van az elsődleges lépés, hogy mind nekünk, mind az FIA-nak egyet kell értenie ebben. Azt hiszem, az első dolog, amit mérlegelnünk kell, hogy ez a lehetőség plusz értéket hoz-e a bajnokságnak? Ha igen, akkor természetesen megvitatjuk ezt belsőleg, és megnézzük, hogy van-e valamiféle valós potenciál egy új nevezésben, ami értéket adhat a bajnokságnak. Ezen felül van egy érték, amelyet el kell ismerni a bajnokságban már szereplő csapatok számára, mert természetesen nem engedhetik meg, hogy felhíguljon a partnerségük” – folytatta Domenicali.

„Ezek a dolgok szerepelnek a Concorde-szerződésben, de elsősorban arról van szó, hogy egy új belépő jobb pozícióba helyezze az F1-es világbajnokságot. Ez a pénzügyi és a sportszempontból vett érték szempontjából is fontos” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: