Az F1-es csapatok megvétózhatják az FIA szabályváltoztatását

Az FIA az utóbbi időben kiadott technikai direktíváival szeretné kézbe venné a Forma-1-es autók delfinezését, és fel szeretnének állítani egy határértéket az autók oszcillációjával kapcsolatban, azonban a csapatok szükségtelennek tartják azt, és a Motorsport.com értesülései szerint készek ellenezni a szabályalkotó szerv tervét.

Toto Wolff, Team Principal and CEO, Mercedes AMG, Christian Horner, Team Principal, Red Bull Racing, arm wrestle over the trophy on the grid

Fotót készítette: Sam Bloxham / Motorsport Images

Az Osztrák Nagydíjat megelőzően ismét összeül majd az F1 Bizottság, azaz egyetlen tárgyalóasztalhoz ülnek a csapatok, a Formula One Management (FOM) és az FIA képviselői, ahol egy sor fontos témáról fognak beszélni, kezdve a költségsapka infláció miatti növeléséről a 2026-os motorformula részletein át egészen az FIA furcsán időzített „delfinezés-ellenes” technikai direktívájáig.

A Motorsport.com értesülései szerint több csapat is elégedetlen az FIA elkapkodottnak vélt közbejárásával, amellyel a „pilóták biztonságára” hivatkozva megpróbálják számszerű keretek közé szorítani és monitorozni a 2022-es F1-es autók delfinezését.

Egy névtelenül nyilatkozó csapatfőnök így jellemezte a helyzetet: „Mi lesz a következő lépés ezután? Egy esőszenzor, ami majd arra kényszerít mindenkit, hogy bizonyos mennyiségű eső után váltson a slcikekről interekre?”

Még több F1 hír:

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szerint egyértelművé vált, hogy az idő előrehaladtával a csapatok saját maguktól is megoldást találnak a problémáikra, ezért „nyíltan” meg kell beszélniük, miért érezte az FIA szükségesnek azt, hogy beleszóljanak a fejlesztési versenyükbe.

„Egyetlen technikai direktívának sem szabadna átírnia a szabályokat. A futamon (Brit Nagydíj) szerintem senki nem delfinezett, és nem hiszem, hogy szükségünk lenne még egy technikai direktívára.”

Még a jelenség miatt legjobban szenvedő Mercedes is úgy gondolja, hogy nincs szükségük az FIA közbenjárására.

„Örülünk, hogy az FIA komolyan veszi ezt a problémát, de azt nekik is elmondtuk, hogy a saját teljesítényünk érdekében szeretnénk megoldani a problémáinkat” – nyilatkozta többek között a Motorsport.com-nak Andrew Shovlin, a Mercedes pályamenti mérnöki csapatának főnöke.

„Remélem, hogy akármivel is rukkolnak elő, arra nem lehet majd azt mondani, hogy az miattunk van, és azt mondják majd, hogy mindenki úgy használhatja az autóját, ahogyan csak akarja, mert a köridőket figyelembe véve mi is pontosan ezt akarjuk csinálni.”

Az FIA az autók oszcillációjának kanadai vizsgálata után fogott gyanút azzal kapcsolatban, hogy menet közben egyes csapatok padlólemeze és a kopóblokkja a szabályosnál hajlékonyabb lehet, és az FIA a két hét múlva tartandó Francia Nagydíj előtt szigorítani fog ezen a területen.

A szabályváltoztatás alatt már arra is hivatkozhatnak majd, hogy egyes csapatok megoldása nem felel meg „a szabályok szellemiségének”, amit Christian Horner baromságnak tart, és nem érti, miért ismét azokat büntetnék, akik az aktuális szabálykönyvet a legjobban értelmezték.

„A szabályok szövege legyen fekete-fehér. Máskülönben túlkomplikált enciklopédiáknál lyukadnánk ki. Olyan nincs, hogy a szabály szellemisége. Valami vagy szabályos vagy nem. Rengeteg témánk lesz a bizottság ülésén, amire két óra nem hiszem, hogy elég lesz.”

Michael Schumacher a Forma-1 és a Ferrari legendája, nézd meg róla ezt a videót:

Legyél a Motorsport-közösség része

Csatlakozz a beszélgetéshez
Előző cikk Villeneuve: Leclerc úgy viselkedett, mintha ő lenne a Ferrari első számú pilótája, pedig nem az
Következő cikk „Verstappen védekezése súrolta a szabályosság határait Schumacher ellen“

Legjobb hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások. Miért nem írja meg az elsőt?

Regisztrálj ingyen

  • Szerezz gyors hozzáférést a kedvenc cikkeidhez

  • Értesítések kezelése a legfrissebb hírekről és a kedvenc versenyzőkről

  • Hallasd a hangod a cikk kommentálásával.

Motorsport prime

Fedezd fel a prémium tartalmat
Feliratkozás

Kiadás

Magyarország