DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

„Az F1 amerikai versenyző nélkül is sikeres”

Zak Brown szívesen látná egy honfitársát a királykategória mezőnyében, ugyanakkor elismerte, hogy az F1 amerikai pilóta nélkül is jelentős sikereket ért el az Egyesült Államokban az utóbbi időben.

A Formula-1 sokáig nem igazán tudta megvetni a lábát az Egyesült Államokban, az elmúlt években azonban a tengerentúlon is jelentősen megugrott a száguldó cirkusz népszerűsége, köszönhetően többek között a Netflix nagysikerű sorozatának, a Drive to Survive-nak. A nemrég bejelentett 2023-as versenynaptárban immár három amerikai helyszín szerepel, hiszen jövőre Austin és Miami mellett Las Vegasba is ellátogat a mezőny, hogy a világ leghíresebb szállodái és kaszinói között is megküzdjön egymással. A szakértők szerint az F1 népszerűségét tovább növelné egy amerikai versenyző jelenléte a rajtrácson, amire legutóbb 2015-ben volt példa, akkor azonban Alexander Rossi mindössze öt futamon állhatott rajthoz a Marussia színeiben. Az elmúlt hetekben úgy tűnt, hogy a tehetséges IndyCar-versenyző, Colton Herta személyében az Egyesült Államok ismét F1-es pilótával büszkélkedhet majd, az FIA azonban elegendő szuperlicencpontok hiányában nem engedélyezte Herta szereplését.



A McLaren vezérigazgatója, Zak Brown elismerte, hogy egy amerikai versenyző vagy csapat jelenléte nagyszerű lenne a királykategória számára, azonban nem létfontosságú, tekintve az elmúlt évek tendenciáit: „Szerintem mindkét eshetőség tovább növelné az F1 jelenlétét az Államokban. Ugyanakkor jelenleg sincs amerikai pilóta a mezőnyben, és mégis rendkívül népszerű a sportág az országban. Természetesen szeretném, ha lenne versenyzőnk a rajtrácson, de nem tartom kulcsfontosságúnak, mert az F1 anélkül is nagyon kapós” – idézi az amerikai szakembert a Motorsport.com.

A wokingiak vezetője elkötelezett támogatója az F1-be igyekvő Michael Andrettinek is, akinek törekvései többnyire ellenállásba ütköztek az F1 prominens személyiségeinek részéről. „Másképpen gondolkodunk” – utalt Brown a csapatok közötti nézeteltérésre. Szerintem egy Andrettihez hasonló egyéniség segítséget jelentene a sportág növekedésének szempontjából. Amit rövid távon a csökkenő pénzdíjak miatt elveszítenénk, azt hosszú távon visszanyernénk a növekvő televíziós nézettség, valamint a több észak-amerikai szponzor jelenlétének köszönhetően. Néhány csapat azonban kizárólag a saját bevételeinek megvédésével van elfoglalva, és nem látja a teljes képet” – zárta gondolatait a McLaren vezérigazgatója.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: