KezdőlapFormula 1Az Audi mellett a BMW is tárgyalásokat folytat McLaren partnerségéről!

Az Audi mellett a BMW is tárgyalásokat folytat McLaren partnerségéről!

-

A McLaren tárgyalásokat folytat potenciális partnerekkel, köztük az Audival, erősítette meg egy újabb informátor az Autocarnak. Ez a forrás azonban hangsúlyozza, hogy más potenciális befektetők, például a BMW is érintett az előzetes tárgyalások felpörgésében.

Hétfőn az Autocar utánajárt a német médiában megjelent információknak, mely szerint tárgyalások folynak, és arról számolt be, hogy a másik forrás szerint az Audi már megkötötte az üzletet, amit a McLaren végül hevesen cáfolt. A márka közleményében azt tudatta, hogy a történet „teljesen pontatlan”, hozzátéve: „A McLaren technológiai stratégiája mindig is folyamatos egyeztetéseket és együttműködést jelentett az érintett partnerekkel és beszállítókkal, beleértve más autógyártókat is. A McLaren Group tulajdonosi struktúrája azonban nem változott.”

Egy új informátor azonban most elárulta, hogy az Audival folytatott tárgyalások egy „lényeges” pontig jutottak. Ez arra utal, hogy a prémium autógyártónak döntenie kell, hogy folytatja-e a tárgyalásokat, vagy hamarosan kiszáll. A német médiában megjelent történetre reagálva a Reuters arról írt, hogy az Audi azt állította, „nyitott az együttműködési lehetőségekre”.

Az Autocar legújabb forrása hozzátette, hogy az Audi azonban nem az egyetlen potenciális ajánlattevő. A BMW-t nevezte meg egy másik lehetséges kérőként. Azt is jelezte, hogy további autógyártók is potenciálisan korai szakaszban tárgyalásokat folytatnak a McLarennel. A BMW azonban kitart az eredeti válasza mellett, mondván, hogy a McLaren iránti érdeklődéséről szóló korábbi hírek „tévesek”.

A McLaren iránt érdeklődő felek mindegyike állítólag a csapat Forma-1-es szereplése miatt kezdte meg a közeledést. A forrás elismerte, hogy néhányan aztán a cég utcai autós részlegére is kiterjesztették az egyeztetéseket.

A McLaren struktúrája oly módon épül fel, hogy a cég sport és autóipari ága külön tulajdonosi szerkezettel rendelkezik. A vállalat mindkét oldala komoly átszervezéseken ment keresztül az elmúlt időszakban, beleértve akár pénzalapgyűjtést és a munkahelyek megszüntetését, valamint a McLaren Applied Technologies részlegének eladását valamint a wokingi főhadiszállás visszabérlését.

A Volkswagen-csoport márkáiról, az Audiról és a Porschéról ismert, hogy aktívan vizsgálják az F1-es belépést. A BMW neve eddig nem kapcsolódott a sportba történő visszatéréshez. A Mercedes sikere és az Audi lehetséges belépése ugyanakkor logikussá teszi ennek az álláspontnak az átértékelését.

A Hyundai-t már korábban is hírbe hozták az F1-gyel, de jelenleg semmi nem utal arra, hogy tervezné a váltást a rali-világbajnokságról. A több F1-es alakulat állítólag több kínai autógyártónak is udvarolt, hogy nézzenek körül a sportágban, bár eddig kevés sikerrel.

A legújabb információk annak ellenére érkeztek, hogy a Reuters is arról számolt be, hogy a BMW szóvivője cáfolta a McLarennel való lehetséges partnerségről szóló tárgyalásokat. A két cég már több projektben is együttműködik, többek között az akkumulátor-technológiával kapcsolatban. Úgy vélik, hogy ezek nyomán informális egyeztetések kezdődtek a partnerség elmélyítéséről, amelyeknek még nincs hivatalos formája. A tárgyalások hivatalos folytatásáról szóló döntés azonban várhatóan hamarosan megszülethet.

Amennyiben az Audi partnerséget összejönne, a két félnek tárgyalnia kellene arról, hogy miként lehetne zsonglőrködni az érintett márkákkal. Míg a McLaren-Audi partnerség az F1-ben működhetne, a VW-csoportot azzal a problémával szembesítené, hogy a Lamborghinit és a Porschét hogyan helyezi előtérbe saját portfólióján belül.

Az sem világos, hogy egy esetleges Audi-McLaren kapcsolat milyen hatással lenne a VW-csoporthoz tartozó Rimac és a Bugatti közötti, most véglegesített partnerségre. Ezt a tisztán elektromos hajtású Nevera EV hiperautó, a hamarosan nyugdíjazandó Bugatti Chiron utódainak kifejlesztése céljából alakították ki.

A VW-csoport állítólag az Audival és a Porschéval is mérlegeli a Forma-1-es részvétel lehetőségét. Úgy gondolják, hogy a Porsche legvalószínűbb útja az F1-be egy meglévő csapat motorbeszállítói partnersége lenne. A Red Bull Racing – amely jelenleg saját, független motor-részlegét építi Milton Keynes-ben – a legvalószínűbb lehetőség egy ilyen megállapodásra.