Az Apple után a a Huawei is elektromos autót építene

Porsche, műszerfal, Huawei, Apple
Fotó: Porsche AG

Úgy tűnik, hogy a mobilgyártók szimpatizálni kezdtek az autógyártással…

Az már korábban kiderült, hogy az Apple elektromos autót szeretne építeni, a projektet Titan néven indították. Januárban az is napvilágot látott, hogy a Hyundai már kezdeti megbeszéléseket folytat az almás márkával arról, hogy közösen fejlesszenek és gyártsanak önvezető elektromos autókat.

- Hirdetés -

Egy hónapja már arról szóltak a hírek, hogy 3,5 milliárd dolláros megállapodást kötött az Apple a Hyundai-jal arról, hogy használhassák a Kia Motors Georgia állam-beli gyártó telepét.

Annak érdekében, hogy egy teljesen autonóm autót fejlesszenek, vezető ülés nélkül. E hírt azonban később a Hyundai és a Kia is cáfolta.

Business Insider Deutschland szerint azonban az Apple felkérte a Porsche karosszéria fejlesztés részlegének alelnökét, Dr. Manfred Harrert,hogy működjön közre a Titan projektben. Mindemellett a Financial Times szerint az Apple több japán autómárkával is kapcsolatba lépett, beleértve a Nissant is…

A Huawei is hasonló terveket sző

Mostanra azonban kiderült, hogy az Amerikában épp üldözött Huawei is, saját név alatt, elektromosautó-építésben kezdett el gondolkodni. Terveik szerint pár modellt már idén bemutatnának. Erről a Reuters számolt be.

Beszámolójuk szerint a Huawei Technologies Co Ltd a szintén kínai Changan Automobile-lal és más autógyártókkal is tárgyal. Erre többek között azért is van szükség, mert a Huaweit érintő amerikai szankciók miatt az okostelefon részlegük egy részét eladni kényszerülnek az életben maradás érdekében.

A hírekkel ellentétben azonban a Huawei szóvivője pontosította az autóipar felé való nyitást.

„A Huawei nem autógyártó. Azonban az ICT-n (information and communications technology = információs és kommunikációs technológia) keresztül az a célunk, hogy digitális autó-orientálttá és új alkatrész-szolgáltatóvá váljunk, lehetővé téve az OEM gyártók (Original Equipment Manufacturer) számára, hogy jobb járműveket építhessenek.”

A Huawei állítólag elkezdett elektromos járműveket tervezni és megkeresett hazai (kínai) beszállítókat, azzai a céllal, hogy már idén hivatalosan bemutathassák projektjüket, terveiket.

Richard Yu, a Huawei fogyasztói üzleti csoportjának vezetője, aki a céget a világ egyik legnagyobb okostelefongyártójává tette, az elektromos járművekkel a tömegpiaci szegmenst szeretné megcélozni.

Miután a Reuters beszámolt a megbeszélésekről, a Changan és a további potenciális közreműködők részvényei emelkedni kezdtek. Bár az érintett felek nem erősítették meg a híreket.

Szükség van a váltásra

Ugyanakkor van realitása a történetnek. Mivel Kína technológiai vállalatai számára egyre inkább az elektromos járművekre összpontosítanak. Ezen kívül, mivel Pekingben drasztikus a légszennyezettség, nagyon népszerűsítik is az károsanyag-kibocsátás nélküli járműveket.

Az új energiájú járművek (NEV), beleértve a tisztán akkumulátoros elektromos járművek, valamint a plug-in hibrid és hidrogén üzemanyagcellás járművek értékesítése 2025-re várhatóan Kína éves éves autóeladásának 20%-át teszi majd ki.

„A Huawei-re vonatkozó újszerű és bonyolult amerikai korlátozások lassan megfojtják a vállalatot” – idézi Dan Wanget, a Gavekal Dragonomics kutatócég technológiai elemzőjét a Reuters. „Tehát van értelme annak, haa vállalat kevésbé chip-intenzív iparágak felé fordul, annak érdekében, hogy fenntartsa a működését.”

Az Egyesült Államokban egyébként az Amazon.com Inc és az Alphabet Inc is fejleszt autókkal kapcsolatos technológiákat, vagy befektet intelligens autókkal kapcsolatos startupokba.

A Huawei évek óta számos technológiát fejlesztett ki az elektromos autók számára, beleértve az autóba telepített szoftverrendszereket, az autók érzékelőit és az 5G kommunikációs hardvereket.
A vállalat most állítólag olyan autógyártókkal is kapcsolatba lépett, mint a Daimler, a General Motors és a SAIC Motor. A cél, hogy közösen fejlesszék az intelligens autótechnológiákat.

A kínai szabadalmi bejegyzések szerint a Huawei múlt héten legalább négy, elektromos járművekhez kapcsolódó szabadalmat kapott.

Autós és autósportos témában az okostelefon-gyártók közül legutóbb a Xiami neve került elő, mely az F1-es Mercedes csapattal együttműködve alkotott merecdeses elektromos rollert.

- Hirdetés -