DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„Alonso hibája, hogy nem nyert nyolc vb-címet”

A korábbi F1-es csapatfőnök, Eddie Jordan egyetlen előzésből látta, hogy nagy dolgokra hivatott, s csak a rossz igazolásai miatt nem lett sikeresebb.

Fernando Alonso annak idején 2005-ben minden idők legfiatalabb Formula-1-es világbajnokává avanzsált (ezt a rekordot később Lewis Hamilton és Sebastian Vettel is megdöntötte), majd egy évvel később címet is védett a Renault-val. Nem sokan hitték volna, hogy a duplázást nem követik további címek, ám a spanyol sem a McLarennél, sem a Ferrarinál nem jutott csúcsra, 2013 óta pedig futamot sem nyert a száguldó cirkuszban.

Pedig idei két dobogója az Aston Martinnal megmutatta, hogy a képességei és a sebességei még 40 év fölött sem koptak. Éppen ezért a korábbi F1-es csapatvezető, Eddie Jordan úgy érzi, jobb igazolásokkal Alonso akár sokkal több vb-címet is szerezhetett volna – a szakértő egy suzukai előzése óta tudja, milyen képességekkel rendelkezik a pilóta (bár a 130 R-ben bemutatott 2005-ös manővert alighanem összemosta a 2006-os hungaroringi megmozdulásával):

f1-alonso-aston-dzsidda-dobogo-2



„Emlékszem, amikor láttam, ahogy Fernando Alonso megelőzi kívülről Michael Schumachert a nedves pályán egy rendkívül nehéz kanyarban Suzukában, és azt gondoltam: ’atyavilág, hogy csinálta ezt?’. Alonso bemutatta azt a manővert, és onnantól tudtam, hogy nagy dolgokra hivatott” – nyilatkozta Jordan az OLBG-nek.

„Igazából őt hibáztatom, amiért nem nyert négy, hat vagy akár nyolc világbajnokságot: jobban kellett volna kiválasztani a csapatait. A harmincas éveiben Alonso inkább a pénzt választotta ahelyett, hogy más útra tért volna. Most újra érti, hogy van egy csapat körülötte, amely képes jó autót adni alá, még ha a Red Bullokat nem is fogja legyőzni. Úgy hiszem, fog idén futamokat nyerni.”

Jordan nincs egyedül a véleményével, hogy Alonso rendre rosszul igazolt, ám a 41 éves versenyző nemrég kijelentette: ő ezt másképp látja, szerinte csak a McLaren-Hondánál töltött esztendők voltak frusztrálók számára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: