KezdőlapFormula 1Alonso hamarosan futamot nyer, ha fenntartja ezt a hihetetlen statisztikai adatot

Alonso hamarosan futamot nyer, ha fenntartja ezt a hihetetlen statisztikai adatot

-

Elképesztő statisztikai adatot szúrt ki egy Twitter-felhasználó. Ha Fernando Alonso nem szakítja meg a sort, akkor a spanyol pilóta futamgyőzelmet ünnepelhet, amikor legközelebb feláll a dobogóra.

Bár ideiglenesen elvették tőle, Fernando Alonso Szaúd-Arábiában végül megszerezte pályafutása 100. dobogós helyezését a Forma-1-ben. A sportág történetében ő a hatodik pilóta, akinek ez összejött, hiszen korábban csak Alain Prost, Michael Schumacher, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen volt képes erre. Ami az azt követő dobogós helyezést illeti, ebben az öt pilótában van egy közös dolog.

Az F1 StatsGuru nevű Twitter-felhasználó szúrta ki, hogy a 101. dobogójukat mindannyian ugyanazzal az eredménnyel zárták, egészen konkrétan győztek. Alonso és főleg a szurkolói tehát bízhatnak a számokban, hiszen ha a 41 éves versenyző is fenntartja ezt a statisztikai adatot, akkor a legközelebbi dobogós helyezése biztosan a 33. győzelmét fogja jelenteni.

Ami a korábbi eseteket illeti, Alain Prost az 1993-as Brit Nagydíjon érte el ezt a számot. Nem volt sima számára a futam, hiszen hiába indult a pole pozícióból, csapattársa, Damon Hill lerajtolta, majd Ayrton Senna is megelőzte. A brazil pilóta csak rövid ideig tartotta fel, majd miután visszavette tőle a második helyet, fokozatosan csökkentette a különbséget a másik Williamshez képest. Egy biztonsági autós fázis aztán eltüntette a differenciát, de Hill sorsát nem ez, hanem az azt követő motorhiba pecsételte meg, így Prost szelte át elsőként a célvonalat.

Schumacher a 2002-es San Marinó-i, míg Hamilton a 2016-os USA Nagydíjon érte el ezt a számot. Mindketten rajt-cél győzelmet arattak, és inkább az volt a kérdés, hogy csapattársuk meg tudja-e szerezni a második helyet (igen). Vettelnek már egy fokkal nehezebb dolga volt a 2018-as szahíri versenyen, mivel Räikkönen bokszbalesete miatt nem tudott kereket cserélni, így jóval tovább kint kellett maradnia az ideálisnál. Valtteri Bottas az utolsó körre DRS-távolságon belülre került hozzá képest, de támadni már nem tudott.

Räikkönen a 2018-as USA Nagydíjon folytatta a sormintát, ami egyben F1-es pályafutása utolsó győzelmét is jelentette. A korábbiakkal ellentétben ő csak a harmadik helyről indult, de Vettelt és Hamiltont is lerajtolta. Bár a futam egy pontján utóbbi szorongatta, de a brit pilóta a vége felé hibázott, amikor megtámadta Max Verstappent, így 2007 világbajnoka megnyerte a versenyt.

Forma-1, Max Verstappen, Fernando Alonso, Bahreini Nagydíj 2023, futam, dobogó
Vajon le tudja győzni Alonso Verstappenéket? (Fotó: Peter Fox/Getty Images)

Persze jól néz ki ez a statisztika, de a realitás nem azt mutatja, hogy Alonso folytatja a sort, hiszen jelenleg úgy tűnik, hogy a két Red Bull mögött ő a harmadik erő. Ez azt jelenti, hogy a spanyol pilótával történnie kell valaminek, hogy ne állhasson fel a dobogóra Max Verstappen és Sergio Pérez, esetleg csak az egyikük mögött, illetve egyszer a bikások mindkét autójának pórul kell járnia, hogy Alonso legyőzze őket.