KezdőlapFormula 1Akár vissza is vonhatják Zandvoort versenyrendezési engedélyét

Akár vissza is vonhatják Zandvoort versenyrendezési engedélyét

-

A holland Mobilizáció a környezetért csoport azt követeli, hogy vonják vissza a zandvoorti F1-es futam engedélyét környezetkárosítás miatt.

A Holland Nagydíj 2021-ben tért vissza a versenynaptárba, és rendkívül népszerű eseménynek bizonyult: a jegyek mind elkeltek, a hangulatot pedig a tetőfokára hágott, köszönhetően annak, hogy Max Verstappen által van holland versenyző a mezőnyben, aki ráadásul tavaly a bajnoki címért csatázott – és végül meg is nyerte azt.

Nem mindenki rajong azonban az eseményért

Egyes környezetvédelmi csoportok szerint a kibocsátott károsanyag károsítja a homokdűnéket, melyek a pálya környékén találhatók.

A környezetvédő csoport bíróság elé vitte az ügyet, és Valentijn Wösten jogi tanácsadó úgy véli, hogy a rendezvény engedélyének visszavonását eredményezheti az ügy.

„Az engedélyekkel kapcsolatos jogi követelmény az, hogy ne legyen bizonytalanság a védett ökológiára gyakorolt esetleges káros következményekkel kapcsolatban” – mondta az f1maximaal.nl-nek.

„A jelentéssel megállapítást nyert, hogy nincs ilyen bizonyosság. Akkor a bíró csak egyféleképpen járhat el: megsemmisítheti az engedélyezési határozatot.”

A csoport érvelése nagyrészt egy jelentésen alapul, amely azt állította, hogy a rendezvény által történő károsanyag-kibocsátás tényleges mennyisége magasabb, mint a Zandvoort által megadott hivatalos adatok. Ez szerintük komoly károkat okozhat a „sérülékeny” területnek, ezért a versenyt máshol kellene megrendezni.

„Ennek folytatásaként a politikusoknak komoly vitát kell majd folytatniuk arról, hogy a sérülékeny dűnék közepén tartott tömegrendezvény helyszíne elfogadható-e” – tette hozzá Wösten.

„A kevésbé veszélyeztetett helyszínre való költözésről szóló vitát már sokkal korábban meg kellett volna tartani. A pálya jövőjével kapcsolatos bizonytalanságot ezen a szinten tartani senkinek sem jó.”

Majd a bíróság eldönti

A korábbi F1-es pilóta, Jan Lammers, a verseny sportigazgatója, úgy érzi, hogy a csoport arra használja az ügyet, hogy nagyobb figyelmet vonjon magára, de azt mondja, hogy ez jogukban áll, és üdvözli az ügyet.

„Természetesen nagy médiafigyelmet generálunk a nagydíjjal, és ez lehetőséget teremt a környezetvédelmi és természetvédelmi szervezeteknek, amit ki is tudnak használni” – mondta.

„Ehhez joguk van, és most rajtunk múlik, hogy a bíróságon keresztül megvédjük ebben az ügyben (az álláspontunkat és bizonyítsuk), hogy a jogainkon belül vagyunk. Ezt megtehetjük, de nem rajtunk múlik, hogy ezt miként ítélik meg – ezt végső soron a bírónak kell majd megtennie.”

„Természetesen mindent megteszünk, hogy elvégezzük a házi feladatunkat, és megbizonyosodjunk arról, hogy a tények helyesek. Nem vezetünk meg tükörrel és gyöngyökkel senkit, csak gondos munkával próbáljuk megmutatni, hogy a dolgok megfelelnek a valóságnak.”

„Mindenesetre sokkal erősebbek lettünk a sok megpróbáltatásnak köszönhetően, amin keresztülmentünk.”