DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Tereprali

Abu Dhabi következik a Dakar-győztes Toyotának

A friss Dakar-győztes páros, a TOYOTA GAZOO Racing színeiben induló Nasser Al-Attiyah és navigátora, Mathieu Baumel új kihívással néz szembe: az ötfordulós, 2022-es Tereprali-világbajnokság (W2RC) második fordulója következik, az Abu Dhabi Desert Challenge. Az ötnapos versenyen a 2022 januárjában, Szaúd-Arábiában tartott nyitóforduló óta most először ülhet be újra a páros Dakar-győztes GR DKR Hilux T1+ versenyautóba.

Nasser és Mathieu egyetlen pont előnnyel indul a 2022-es W2RC 2. fordulójában – összesen 85 pontot gyűjtöttek a Dakar Ralin. Ez két részből áll össze: 50 pontot kaptak az összetett győzelemért, plusz 35 pontot az egyes szakaszokon elért eredményeikért. Ennek megfelelően a Dakar második helyezettje, Sebastien Loeb 84 ponttal áll mögöttük. A francia 40 pontot kapott az összetett második helyéért, és további 44 pontot a szakaszokon elért eredményeiért. A szintén Toyota Hilux modellel versenyző Yazeed Al Rajhi a harmadik helyen áll a rangsorban, 34 ponttal lemaradva az éllovas duótól.

TOYOTA_GAZOO_Racing_W2RC_1



Ez a W2RC nyitó éve, miután korábban 28 alkalommal rendezte meg az FIA a Tereprali Világkupát, amelyet Nasser ötször tudott megnyerni – ebből háromszor a Toyotával. Mathieu Baumel négyszeres világkupa-győztesnek mondhatja magát. A TOYOTA GAZOO Racing részvétele a W2RC sorozatban megerősíti a gyártó elkötelezettségét a motorsportok világa iránt, hiszen emellett részt vesz még a Rali-világbajnokságon (WRC) és a Hosszútávú-világbajnokságon (WEC) is. A Toyota a világ útjain és versenypályáin szerzett tapasztalatát arra használja, hogy egyre jobb autókat alkosson meg, mindemellett pedig összekovácsolja az embereket és az autókat azzal, hogy számos magasrangú sorozat lenyűgöző versenyén vesz részt. A motorsport kevés kategóriája kíván olyan széleskörű tudást, mint a tereprally, és a Toyota részvétele ebben a sorozatban lehetővé teszi, hogy olyan autókat gyártson, amely minden alkalommal izgalommal tölti el a vezetőjét, és folyamatosan vezetésre ösztönzi pilótáját.

A 2022-es Abu Dhabi Desert Challenge ünnepélyes rajtja március 5-én lesz, a híres Yas Marina Circuit versenypályán. Ezt ötnapos kemény küzdelem követi a Liwa-sivatagon keresztül, mielőtt az esemény március 10-én, csütörtökön véget ér, visszatérve a Yas Marina Circuit aszfaltcsíkjára. Tavaly Nasser és Mathieu uralták a versenyt – több mint 20 perces előnnyel nyerték meg a fordulót. A TGR legénysége pedig szeretné 2022-ben is megismételni ezt a teljesítményt.

Glyn Hall, csapatvezető: „Izgatottan várjuk, hogy folytathassuk utunkat a GR DKR Hilux T1+ versenyautóval, amely verhetetlennek bizonyult Nasser és Mathieu kezében az idei Dakar Ralin. A W2RC következő fordulója kritikus a bajnokság szempontjából, tekintettel arra, hogy milyen kis különbséggel vezetjük a tabellát. Ugyanakkor ennél is fontosabb tesztlehetőséget kínál, ami kiemelkedő szerepet játszik majd a Dakar-győztes autó további fejlesztésében.”

TOYOTA_GAZOO_Racing_W2RC_2

Nasser Al-Attiyah:  „Abu Dhabi mindig kemény versenyt hoz, de ha visszatekintünk egy kicsit, láthatjuk, hogy mindig sikerült jól teljesítenünk ott. Az új GR DKR Hilux T1+ eddig rendkívül megbízható volt, és kíváncsian várjuk, hogyan teljesít a W2RC 2. fordulójában.” 

Mathieu Baumel: „Az első Tereprali-világbajnokságot nagy lendülettel kezdtük, hiszen megnyertük a Dakar Ralit. Ugyanakkor láthatjuk, hogy a szakaszgyőzelmek ugyanolyan fontosak, mint az összesített elsőség, ezért keményen fogunk dolgozni az egész versenyen, hogy a lehető legtöbb pontot tudjuk szerezni a bajnoki győzelem érdekében.”

W2RC állása az első forduló után (pilóták):

1. Al-Attiyah 85 pont

2. Loeb           84 pont

3. Al Rahji 51 pont

4. Przygonski36 pont

5. Serradori33 pont

6. Alvarez  25 pont

7. Ten Brinke21 pont

8. Halpern 19 pont

9. Roma    18 pont

10. Vasilyev14 pont

W2RC állása az első forduló után (gyártók):

1. TOYOTA GAZOO Racing   80 pont

2. X-Raid MINI JCW Team     45 pont

3. Bahrain Raid Xtreme       45 pont

4. MD Rallye Sport Optimus25 pont

5. Red Bull Off-Road JR Team16 pont

6. PH Sport            14 pont

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: