2024. március 29. 11:27
KezdőlapMotoGPA Yamaha zárt az élen, a Ducati nagyon lemaradt a MotoGP-szezon első...

A Yamaha zárt az élen, a Ducati nagyon lemaradt a MotoGP-szezon első hivatalos napján

A Yamaha végzett az élen a MotoGP sepangi shakedownjának első napján. Cal Crutchlow volt a leggyorsabb a nedves pályán, de az idény egyetlen újonca nem sokkal maradt el tőle. A Ducati jelentős hátrányban végzett.

Elérkezett a várva várt pillanat, elindult a 2023-as MotoGP-szezon, legalábbis abban az értelemben, hogy a motorok pályára gurultak. Vasárnap ugyanis elkezdődött a shakedown, melynek során a gyári csapatok tesztpilótái, valamint az újoncok körözhetnek a sepangi aszfaltcsíkon. Igaz, idén csak egyetlen versenyző fog debütálni Augusto Fernández személyében.

Pályán a MotoGP motorjai, bemutatkozott az újonc

A csapatok több motort is használhattak a nap folyamán. A legjobb időt a Yamaha 2-es számú tesztmotorjával futották, amelyet hárman, is vezettek Cal Crutchlow, Nakaszuga Kacujuki és Nozane Kóta személyében. Sajtóértesülések szerint nem meglepő módon a brit pilóta volt az, aki 2:01.146 másodperc alatt ért körbe. Délután a felszáradó pályán mentek, akkor már senki nem javított.

Fernández nem sokkal, mindössze 185 ezreddel maradt el tőle a Tech3 Gasgasra átcímkézett, KTM RC16-osán. A spanyol versenyző emellett fontos kilométereket tett meg: az első számú motorján összesen 28-szor, míg a másikon további 6 alkalommal ment körbe. Mondani sem kell, hogy számára rendkívül fontos, hogy minél több tapasztalatot gyűjtsön a jövő hét második felében esedékes tesztekig.

A harmadik helyen a Yamaha 3-as számú tesztmotorja végzett, míg Stefan Bradl a negyedik pozíciót szerezte meg a Hondával. A német pilóta összesen 57 kört tett meg a két motoron, így ő volt a nap legszorgalmasabb versenyzője, és a japánok szerezték a legtöbb információt. Szükségük is van rá, hiszen tavaly győzelem nélkül, az utolsó helyen zártak a konstruktőri bajnokságban.

Ami a Ducatit illeti, Michele Pirro mindössze a hetedik helyet szerezte meg, és lemaradása 969 ezred volt a legjobb Yamahához képest. Lorenzo Savadori az ötödik pozíciót érte el az Apriliával, míg az újonnan szerződtetett Jonas Folger a tizenkettedik lett, 2,540 másodperces hátrányban. A német pilóta mindössze 12 kört tett meg a két motoron, de rajta kívül Dani Pedrosa is ment, csak ő éppen jeladó nélkül. A 37 éves versenyző ráadásul a nap nem hivatalos legjobb idejét is megfutotta.

Természetesen ezekből az eredményekből még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, már csak azért sem, mert vizes volt a pálya. Emellett a gyártók folyamatosan tesztelik az új alkatrészeket, így csak később kaphatunk pontosabb képet a várható erőviszonyokról. A shakedown hétfőn folytatódik, és kedden ér véget, magyar idő szerint mindkét napon éjjel 3-tól délelőtt 11 óráig tart a program.

A shakedown első napjának végeredménye