KezdőlapFormula 1A versenyzőtársak szeretnék, ha Vettel a GPDA-ban maradna

A versenyzőtársak szeretnék, ha Vettel a GPDA-ban maradna

-

Mint az ismert, Sebastian Vettel a szezon végén elhagyja a Forma-1-et.

Az Alfa Romeo finn versenyzője, Valtteri Bottas ezek után azt üzente a négyszeres világbajnoknak, hogy szeretné, ha továbbra is maradna szerepe a Forma-1-ben.

A Grand Prix Drivers’ Association (GPDA, azaz Nagydíjversenyzők Szövetsége) 1961-ben alakult, és Sir Stirling Moss lett az első elnöke. Az egyesületet a versenyzők szakszervezeteként hozták létre, hogy így részt vehessenek az őket érintő kulcsfontosságú döntésekben.

A megvitatott kérdések a biztonságtól kezdve a teljesítményen és a szabályokon át egészen odáig terjednek, hogy a versenyzésen kívüli kérdéseket is megoldják.

Az igazgatói rendszert 1996-ban fogadták el, ami azt jelenti, hogy egyszerre két versenyző képviseli az aktuális versenyzői gárdát. Michael Schumacher, Fernando Alonso, Jenson Button, Felipe Massa és még sokan mások töltötték már be az igazgatói szerepet a szerepkör bevezetése óta.

Jelenleg Vettel és George Russell az igazgatók

A Magyar Nagydíj hétvégéjén a pilóták szavazást tartottak arról, hogy ki lépjen Vettel helyére, ha ő távozik.

Az igazgatótanácsban azonban még lehet hely számára, jelenleg Alex Wurz, aki maga is egy korábbi F1-es versenyző, szintén elnöki pozíciót tölt be.

Vettel gyakran volt az a versenyző, aki fel mert szólalni a versenyzés és a tágabb világ kulcsfontosságú kérdései kapcsán. Az Aston Martin versenyzőjének hatása akkora volt, hogy nehéz lesz betölteni a helyét, amikor távozik.

„Úgy érzem, hogy elég nehéz Sebet helyettesíteni egy ilyen szerepben” – mondta Bottas Budapesten.

„Ő nagyon egyenes és közvetlen, nem kerülgeti a forró kását, csak kimondja a dolgokat úgy, ahogy vannak, és sok mindent hangosan megkérdőjelez, szóval remélem, hogy folytatja [a GDPA-szerepet].”

„Nem vagyok biztos benne, hogy lelkes ez ügyben, de jó lenne, ha folytathatná.”

Daniel Ricciardo egyetértett, hozzátéve, hogy Vettel hozzáállását nagyra értékelik a kollégái.

„Jó munkát végzett Seb, ő egy olyan srác, aki sokszor csak kimondja azt, ami van.”

„Ez nem agresszíven történik, csak nagyon őszinte és közvetlen módon.”

„Amikor olyan témákról van szó, mint a biztonság, akkor nem kell mellébeszélni, szóval úgy gondolom, hogy a karaktere nagyon jó erre a pozícióra.”