2024. április 20. 17:26
KezdőlapMotoGPA Suzuki nemcsak a MotoGP-ből, hanem az Endurance VB-ről is kivonul!

A Suzuki nemcsak a MotoGP-ből, hanem az Endurance VB-ről is kivonul!

Egy sajtóközleményt adott ki a Suzuki Racing, amelyben bejelentették, hogy a MotoGP mellett az Endurance Világbajnokságból is kiszállnak az idei év végén. A Grand Prix porondjáról való távozásuk nem újdonság, a hosszútávú VB elhagyása viszont az.

A májusi jerezi MotoGP teszten robbant a bomba: a 2026-ig aláírt szerződésük ellenére a hamamatsui márka bejelentette, hogy a 2022-es szezon végén kivonul a MotoGP-ből. A Dorna sokáig próbálta maradásra bírni őket, a szerződéses kötelezettségeikre is emlékeztetve, azonban nem jártak sikerrel.

A ma kiadott sajtóközleményük szerint azonban nemcsak a MotoGP-ből, hanem az Endurance Világbajnokságon is megszűntetik a gyári csapatukat! Szubjektív szerkesztői vélemény: a MotoGP-n Joan Mir bajnoki címe, illetve Davide Brivio távozása óta valóban nem jöttek az eredmények (Joan Mir 2020-as aragóniai elsősége az utolsó futamgyőzelmük), így az onnan való távozás még valahol érthető.
De a hosszútávú vb-n ők a címvédő bajnokok, és a 2022-es korona elnyerésére is jó esélyük van. Nem beszélve arról, hogy a SERT csapat olyan múlttal és eredménylistával rendelkezik az Endurance műfajban, hogy a távozásuk ahhoz hasonló, mintha a Ferrari kiszállna a Forma 1-ből!

Yoshimura SERT Suzuki: vége(?). Fotó: Suzuki Racing

Íme a Suzuki sajtóközleménye:

MEGSZŰNIK A GYÁRI JELENLÉT A MOTOGP-BEN ÉS AZ EWC-BEN A 2022-ES SZEZON VÉGEZTÉVEL

A Suzuki Motor Corporation és a Dorna megegyeztek abban, hogy a 2022-es évad végeztével megszűnik a Suzuki jelenléte a MotoGP-ben. A Suzuki az Endurance Világbajnokságon (EWC) is megszűnteti a gyári jelenlétet a 2022-es szezon végén.
Az idei évben mindent bele fogunk adni mindkét bajnokság hátralévő futamain. A globális elosztó hálozatunk révén pedig ezután is támogatni akarjuk a privát csapatok versenytevékenységeit.
A legmélyebb hálánkat szeretnék kifejezni a Suzuki rajongói felé, akik hosszú éveken át szurkoltak nekünk.

Az elnök Toshihiro Suzuki szavai:

„A Suzuki úgy döntött, hogy megszűnteti a gyári jelenlétet a MotoGP-ben és az EWC-n, és az erőforrásait inkább a fenntarthatósággal kapcsolatos projektekre csoportosítja át. A motorversenyzés mindig is meghatározó szerepet játszott a technológiai innovációban, beleértve a fenntarthatóságot és az emberi erőforrás fejlesztését. Ez a döntés azt jelenti, hogy új alapokra helyezzük a motorkerékpáros üzletágat, és a motorversenyzés révén szerzett technológiai és emberi szaktudásunkat más csatornákon állítjuk majd egy fenntartható társadalom szolgálatába.
Hálás vagyok valamennyi érintettnek és rajongónak, akik a kezdeti fejlesztésektől kezdve a MotoGP királykategóriájába való visszatérésünkig velünk voltak.
Továbbra is minden támogatást meg fogok adni Álex Rinsnek, Joan Mirnek, a Team Suzuki Ecstar-nak és a Yoshimura SERT Motul csapatnak, hogy az idei év végéig valamennyi versenyen helytálljanak.

Köszönet a támogatásáért!”