KezdőlapFormula 1A Red Bull és a Mercedes is egy sportszerű és tiszta szezonzárót...

A Red Bull és a Mercedes is egy sportszerű és tiszta szezonzárót szeretne látni

-

Christian Horner azt szeretné, ha egy tiszta, sportszerű őrületes utolsó futammal érne véget a Forma-1 2021-es évada.

A Red Bull csapatfőnöke azon apropóból beszélt a témáról, mivel sokan úgy gondolják, hogy a bajnoki éllovas Max Verstappen akár ki is ütheti majd Lewis Hamiltont a versenyből, mivel akkor a több győzelmének köszönhetően az ő fejére kerülhet majd fel a bajnoki korona.

„Ezt a bajnoki címet a pályán szeretnénk megnyerni, nem pedig a kavicságyban vagy a versenyirányítás által” – árulta el a brit szakember. „Remélhetőleg egy sportszerű és tiszta versenyt láthatunk majd Abu Dhabiban.”

Az FIA és a versenyirányítás azonban mindenkit meglepett azzal, amikor a Szaúd-Arábiai Nagydíj második piros zászlós szakasza közben  Michael Masi elkezdett egyezkedni a Red Bull sportigazgatójával, Jonathan Wheatleyvel, hogy a holland pilótáé lehet a harmadik rajthely abban az esetben, ha maga elé engedi Esteban Ocont és Lewis Hamiltont, akit szabálytalanul előzött meg a második rajtnál.

A Sky német kiadásának szakértője, Timo Glock szerint „hihetetlen, hogy ez megtörténhetett”, Dr. Helmut Marko pedig úgy látta, hogy ez az FIA egyik új fajta módszere a büntetések elkerülésének érdekében. Az FIA versenyigazgatója azonban tagadta a vádakat és szerinte semmi kivetni való nem volt a Red Bull-lal való beszélgetése során.

Horner mellett a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff is próbálta lehűteni a kedélyeket a szezonzáró verseny előtt. Az osztrák vezető Verstappen agresszivitását is meg tudja érteni, mert a holland élete első világbajnoki címéért harcol és emiatt minden tőle telhetőt, néha még többet is megtesz a versenypályákon.

„Meg tudom érteni Verstappent, de voltak olyan manőverei, amik már átlépték a szabályosság határát” – mondta Wolff, aki nem bírta a feszültséget a Szaúd-Arábiai Nagydíjon és a két bajnokaspiráns ütközésénél még a fejhallgatóját is összetörte. „Csendben és nyugodtan szeretném várni az év utolsó futamát, ahol remélhetőleg minden rendben lesz majd.”