KezdőlapEnduranceA Porsche már bejelentette első ügyfélcsapatait is

A Porsche már bejelentette első ügyfélcsapatait is

-

Az idei LMP2-es Le Mans-i győztes JOTA lép majd feljebb, a Hypercar mezőnybe, miután a Porsche LMDh autóját szerezték meg a 2023-as szezonra.

A brit csapat jelenleg két autóval erősíti a WEC LMP2-es mezőnyét, és vezetik a bajnokságot is féltávnál.

Ezzel a bejelentéssel már biztos, hogy három Porschéval is bővül a Hypercar kategória, hiszen a gyári Porsche Penske Motorsport két egységet tervez még indítani. David Clark, a JOTA társtulajdonosa így üdvözölte a változást:

„Ezzel az új csapattal erős helyzetbe hozzuk magunkat, és megtartjuk a lendületünket, amikor a sportautózás aranykorszaka ténylegesen elkezdődik 2023-ban.”

A Porsche tengerentúli programja szintén két gyári- és egy ügyfélautóból áll, amit a JDC-Miller Motorsports rendelkezésére bocsátanak majd. Az elkülönítés ellenére azonban nem gondolják, hogy hátrányból indulnának.

„Kényelmesen viszonyulunk ahhoz, ahogy a szabályok jelenleg le vannak írva.” – emelte ki Sam Hignett, a JOTA főnöke.

„Ez az egyetlen, ami miatt így vágunk bele ebbe. Azt mondtuk, csak akkor szeretnénk feljebb lépni, ha olyan csomagot tudunk összeállítani, amit a futamgyőzelmekért képes harcolni.” – utalt ezzel arra, hogy a kategória esetében nincs fejlesztési verseny, az autók úgy kell induljanak, ahogy először pályára lépnek.

A pilóták bejelentése természetesen nem történt még meg egyből, mindenesetre a jelenlegi versenyzőik egész jó elegyet képviselnek. A Formula E bajnok António Félix da Costa mellett korábbi F1-es (Will Stevens), IndyCar (Ed Jones) és DTM (Jonathan Aberdein) pilótájuk is van.

Hignett annyit árult el, a Hertz-cel kötött szponzori megállapodásnak köszönhetően nem kell fizetős versenyzőket alkalmazniuk, maguk dönthetnek a felállásról.

Míg a kategóriába a Porsche mellett a Vanwall, a Ferrari és a Cadillac is ígérte magát, a csapatfőnök szerint előbbivel volt egyedül reális esélyük ügyfélcsapatként már most indulni.

A Cadillac kijelentette, hogy első évükben még csak a gyári programra koncentrálnak. A Vanwall indulása korántsem biztos, hiszen idén is elutasították őket, a Ferrari pedig még grafikákat sem tett közzé autójáról.

Ezzel szemben a Porsche már kiterjedt tesztprogramot is teljesített, és négy ügyfélautó leszállítását is vállalta 2023-ra.

„Reméljük, időben kapjuk majd kézhez az autót, hogy eltudjuk végezni a teszteket, amit szeretnénk. Úgy véljük, a termék, amit kézhez kapunk majd, kulcsra kész lesz, ahogy ezt a Porschétól megszokhattuk. Biztosak vagyunk benne, bármiféle probléma ki lesz simítva, mire elkezdhetjük a tesztelést.” – vetítette elő a jövő évi programot Hignett, de az LMP2-es projekt folytatásáról még nem adott pontos képet.

„Ez nem olyan, dolog, amire jelenleg válaszolni tudok, de minden forrásukra szükségünk lesz ehhez a programhoz.”