KezdőlapFormula 1A Pirelli Hamilton bal hátsó gumiján is talált egy vágást

A Pirelli Hamilton bal hátsó gumiján is talált egy vágást

-

A Pirelli most először szólalt meg Max Verstappen defekt drámáját követően. A Red Bull holland pilótája az Azeri Nagydíj vége előtt 4 körrel kapott bal hátsó defektet a célegyenes közepén, bőven 300 km/h-s tempó felett. Az olasz gumigyártó azonban a verseny leintését követően Lewis Hamilton bal hátsó kerekén is talált egy vágást és szerintük a pályára került törmelékek okozták a holland defektjét.

Verstappenen kívül még Lance Stroll kapott ugyanúgy bal hátsó defektet és a kanadait a hollandhoz hasonlóan a C3-as szetten érte a balszerencse

A Pirelli főnöke Mario Isola elmondta, hogy hétszeres világbajnok azon bal hátsó kerekén találtak egy 5 centiméter mély vágást, amelyiket levettek a szerelők a Mercedeséről az újraindítás előtt

Az olasz szakember szerint még korai megítélni, hogy mi okozhatta a problémát, mivel a problémás kerekeket még nem volt lehetőségük tüzetesebben megvizsgálni. Azonban szerinte a pályára került törmelékek okozhattak mindkét esetben szerkezeti hibát a gumi felületén.

„Nyilvánvaló, hogy egy részletesebb vizsgálatot kell majd elvégeznünk a pontos válaszokért,” – mondta az olasz gumigyártó sportigazgatója a futamot követően.

„Amit eddig tudunk az az, hogy komolyabb előjelek nélkül történt mindkét eset. Max (Verstappen) és Lance (Stroll) hátsó kereke is hirtelen durrant el, komolyabb figyelmeztető jel nélkül. A bal hátsó durrant el mindkét esetben, ami azért is furcsa, mert ez a pálya a jobb elsőket veszi igénybe a legnagyobb mértékben.

„A másik fontos dolog pedig nem más, mint hogy Lewis (Hamilton) bal hátsó gumiján is találtunk egy mélyebb vágást. Szerencsére a piros zászlónak köszönhetően lekerülhetett ez a szett gumi és nem lett komolyabb baj belőle. Az is nagy szerencse volt, hogy a vágás nem ment keresztül a gumi szerkezetén, emiatt nem történt nyomás csökkenés a kereken belül.

„A többi 30 körnél többet használt C3-as szetteken egyáltalán nem tapasztaltunk hasonlót. Ezek azon információk, amiket jelenleg tudok a két eset kapcsán.”

Az egész ügyben azonban az a legkülönösebb, hogy Verstappen a kiesés utáni nyilatkozatában elmondta, hogy a Pirelli úgy is a törmelékeket fogja okolni a defektekért. A hollandnak így végül teljes mértékben igaza lett.