2024. április 16. 17:55
KezdőlapHírekA MotoGP egykori és jelenlegi sztárja is gyászolja Ken Blockot, aki Rossival...

A MotoGP egykori és jelenlegi sztárja is gyászolja Ken Blockot, aki Rossival is versenyzett – képek

A MotoGP közösségi oldala, valamint Casey Stoner és Álex Rins is megemlékezett a hétfőn elhunyt Ken Blockról. A néhai amerikai pilóta nyolc évvel ezelőtt Valentino Rossi ellen is versenyzett.

Gyászol a motorsport, ugyanis nemrég érkezett a hír, hogy 55 évesen életét vesztette Ken Block, miután hómobilozás közben balesetet szenvedett. Az amerikai pilóta raliversenyzőként tevékenykedett, de videóinak köszönhetően vált igazán ismertté. Ezeken a felvételeken többször elképesztő helyszíneken száguldozik, máskor látványos manővereket mutat be.

Tragédia: Meghalt Ken Block

Bár elsősorban az autó volt a munkaeszköze, előfordult, hogy motoron is megcsillogtatta tudását. Persze nemcsak ezért gyászol a kétkerekűek társadalma is, hanem amiatt is, mert egy olyan ember vesztette életét, aki a globális motorsport számára meghatározó volt. „Szomorúan értesültünk a motorsportlegenda Ken Block haláláról – olvasható a MotoGP Twitter-oldalán. – Gondolataink és részvétünk a szeretteivel vannak ezekben a nehéz időkben. Öröksége mindig élni fog a motorsportban.”

Természetesen az egykori és a jelenlegi versenyzők egy része is megemlékezett Blockról. Előbbi kategóriába tartozik Casey Stoner, 2007 és 2011 MotoGP-világbajnoka. Az ausztrál exversenyző egy közös képet is megosztott saját Instagram-oldalán. „A motorsportnak egy igazi legendája távozott közülünk – kezdte. – Ken Block nemcsak nagyszerű versenyző és a motorsport nagykövete volt, hanem egy igazán remek ember is. Nagyon fogsz hiányozni, haver! Minden szeretetünket a családodnak [küldjük]. Nyugodj békében!”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Casey Stoner AM (@official_cs27) által megosztott bejegyzés

A királykategória jelenlegi mezőnyéből is akadt, aki a közösségi médiában elbúcsúzott Blocktól. Az előző idény utolsó három futamából kettőt megnyerő Álex Rins kiemelte, hogy az ő nemzedéke mennyire felnézett az amerikai pilótára. „Nagyon szomorú ezt hallani, egy teljes generáció példaképe volt – fogalmazott a Twitteren. – Nyugodj békében, Ken Block!”

 

Az amerikai versenyző egyébként többször találkozott Valentino Rossival. Ezek közül talán a legemlékezetesebb a 2014-es év végén történt, amikor mindketten részt vettek a Monza Rally Show-n. Ekkor készült egy fotó, amelyen kettejük mellett két másik sztár, a 2004-es NASCAR bajnok Kurt Busch, valamint a második Forma-1-es elsőségét pár héttel korábban megszerző Lewis Hamilton is ott volt.

Ami magát a viadalt illeti, Rossi a nyitónap után a második helyen állt a korábban az F1-ben induló, de súlyos sérülése után akkoriban raliversenyzőként tevékenykedő Robert Kubica mögött. Szombaton aztán a hétszeres MotoGP-világbajnok fordított, és 16,6 másodpercre is elhúzott, de egy hiba után ebből körülbelül 10-et elvesztett. Vasárnap aztán esett az eső, és végül 12,5 másodperces hátrányban zárt lengyel ellenfele mögött a második helyen. Block a huszonkilencedik pozíciót szerezte meg.