KezdőlapFormula 1A legnagyobbat fejlődő csapattól csábított el szakembert a McLaren

A legnagyobbat fejlődő csapattól csábított el szakembert a McLaren

-

A McLaren újabb szakembert igazolt, ezúttal az Aston Martin egyik kulcsfiguráját szerezték meg.

A wokingi istálló a télen átvizsgálta a helyzetét. Arra a következtetésre jutottak, hogy az aerodinamikai részlegünk nem elég erős, így nem tudják tartani a saját maguk által felállított ütemtervet.

Az Autosport értesülései szerint már el is kezdték orvosolni a problémát, és 15 szakemberrel kapcsolatba is léptek. Néhányan már csatlakoztak a brit csapathoz, míg a többiek a kötelező felmondási idejüket töltik.

Az átszervezés keretein belül azonnali hatállyal felmondtak James Key technikai igazgatónak. A brit vezető munkáját együttesen veszik át a részelegek vezetői, akikhez csatlakozik majd 2024 januárjában David Sanchez is.

Kirúgta kulcsemberét a McLaren, a Ferrarit elhagyó mérnökkel is pótolják

Az elcsábított szakemberek legtöbbje a Red Bulltól és az Aston Martintól érkezett, sőt a kanadai-brit istálló egyik kulcsemberét is megszerezte a McLaren. Mariano Alperin elsősorban az aero részlegért felelt a zöldeknél, és jelentős szerepe volt a csapat átalakításában is. Alperin korábban az AGS-nél és a Minardinál dolgozott. Ezután került a British American Racinghez, majd 2006 és 2007 között a Hondánál irányította az aero részleget. 2008-2019-ig a Saubert segítette, majd ez után az Aston Martinhoz igazolt.

A McLaren az átszervezése kapcsán egy úja műszaki vezérkart hozott létre. Sanchez felel majd az autó koncepciójáért (2024-től), Peter Prodromou az aerodinamikáért, míg Neil Houldey a mérnöki –  és formatervezést felügyeli. Ők hárman fognak Andrea Stella csapatfőnöknek jelenteni.

A wokingi csapat úgy fogalmazott, azért volt szükség a változtatásokra, hogy megfelelően ki tudják használni az új szélcsatornájuk és szimulátoruk adta lehetőségeket.

„Már egy ideje világos számomra, hogy nem halad megfelelő tempóban a technikai fejlesztésünk. Így nem tudunk megfelelni az ambíciónknak, hogy visszakerüljünk a rajtrács elejére. Örülök annak, hogy mi után Andreával (Stella) elvégeztünk egy teljeskörű felülvizsgálatot, képes vagyunk végrehajtani a szükséges átszervezéseket, hogy beindítsuk a motorokat és megfordítsuk a szerencsénket” – nyilatkozta Zak Brown.