A Ferrari SF-23 rejtélyes S-csatornájának nyomában

A Ferrari 2023-as Forma-1-es autójának legérdekesebb új megoldása a pilótafülke körüli csatornarendszer, amelyhez hasonlót még nem láttunk az új technikai szabályrendszerben, de pontosan milyen célt szolgál a figyelemre méltó kialakítás?

Ferrari SF-23 s duct

Fotót készítette: Giorgio Piola

Bár a Ferrari 2008 óta nem tudott világbajnokságot nyerni, az utóbbi években messze az egyik legkreatívabb csapatként tevékenykedtek a Forma-1-ben. Az előző szabályciklus végére mindenki átvette a Ferrari 2017-ben bemutatott „postaláda” oldaldoboz-elrendezését, a mai napig nem tudjuk, pontosan hogyan játszották ki 2019-ben az FIA üzemanyagátfolyásmérő szenzorait, és a 2022-es szezon előtt is sokkolták az F1-es közösséget a fürdőkád becenevű oldaldoboz-kialakításukkal.

Az sem véletlen, hogy pont a Ferrarinál jelent meg idén egy újabb forradalmi csatornarendszer. 2008-ban a Ferrari volt az első csapat, amely valaha is S-csatornával látta el az autójának orrát, a Ferrari főtervezője pedig 2021 óta az a David Sanchez, aki 2010 előtt a McLaren F-csatornáját kialakító munkacsoport vezetője volt, tehát nincsenek híján a szakértelemnek a Ferrarinál a szem elől eldugott csatornákkal kapcsolatban.

Ferrari F2008 (659) 2008 Barcelona S-duct airflow

Ferrari F2008 (659) 2008 Barcelona S-duct airflow

Fotó készítője: Giorgio Piola

Az új csatorna azonban az autó orráról a pilótafülke mellé költözött. Az egyáltalán nem szokatlan, hogy a csapatok az oldalsó légbeömlő alá egy másodlagos beömlőt helyeznek el az utascella mellé szerelt elektronika hűtésére, a Ferrari megoldásának különlegességét a monocoque végén elhelyezett nyílások adják.

Ferrari SF-23. detail side

Ferrari SF-23. detail side

Fotó készítője: Ferrari

Az S-csatorna azonban nem szolgálhat egyedül arra, hogy az utascella mellől a levegőt az oldaldoboz tetejére vezessék. A megoldás csak úgy lehet legális a technikai szabályzat szerint, ha a nyílásnak szerepe van a hűtőrendszerben. Azt azonban nem részletezi a szabályzat, hogy pontosan mekkora felületet és milyen hatékonysággal kell hűtenie a kimeneti nyílásnak, így a Ferrari megpróbálhatta a lehető legkevésbé munkára fogni az alsó beömlőn érkező levegőt.

Ferrari SF-23 s duct

Ferrari SF-23 s duct

Fotó készítője: Giorgio Piola

A Ferrari csatornájának tehát egyértelműen szerepe van az autó hűtőrendszerében, de miért éri meg aerodinamikailag a csapatnak a rendszer kialakítása?

Kyle Forster, a Mercedes egykori aerodinamikusa szerint a Ferrari a monocoque körül a súrlódással felgyülemlő veszteséget csökkentheti a hűtőnyílás szívóerejével, ez pedig azt jelenti, hogy a Venturi-csatorna fölött az oldaldoboz és a padlólemez felé nagyobb energiájú légáramlatokat tudnak vezetni.

A megoldás tehát elsősorban az autó légellenállásának csökkentésére törekszik, de az erősebb áramlatok a padlólemez oldalán tovább növelhetik az autó leszorítóerejét is. Egyelőre lehetetlen azonban megtippelni, hogy pontosan mennyit érhet köridőben a megoldás a Ferrarinak.

A másik kérdés, hogy lemásolhatja-e bárki idén a kialakítást. Figyelembe véve, hogy a nyílást a monocoque és a hűtőnyílásokra vonatkozó terület apró keresztmetszetén helyezték el, ez az utascella áttervezése nélkül óriási kihívást jelentene a saját filozófia mentén dolgozó csapatoknak, így minden bizonnyal a Ferrari sajátja marad idén ez a trükkös kialakítás.

Még több F1 hír:

Legyél a Motorsport-közösség része

Csatlakozz a beszélgetéshez
Előző cikk Ferrari: nem delfinezett az SF-23 a fioranói filmforgatási napon
Következő cikk Russell harcolni akar Verstappennel, világbajnok akar lenni

Legjobb hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások. Miért nem írja meg az elsőt?

Regisztrálj ingyen

  • Szerezz gyors hozzáférést a kedvenc cikkeidhez

  • Értesítések kezelése a legfrissebb hírekről és a kedvenc versenyzőkről

  • Hallasd a hangod a cikk kommentálásával.

Motorsport prime

Fedezd fel a prémium tartalmat
Feliratkozás

Kiadás

Magyarország