KezdőlapFormula 1A Ferrari neki mehet az FIA-nak: Kitaláljuk, hogy állítsuk ezt meg

A Ferrari neki mehet az FIA-nak: Kitaláljuk, hogy állítsuk ezt meg

-

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke elmondta, nem támogatják a delfinezés ellen megalkotott 2023-as szabályokat.

Az év elején még elég nagy fejtörést okozott a csapatoknak a pattogás. A leglátványosabb mozgást a Mercedes és a Ferrari végezte, míg a Red Bullt érintette a legkevésbé a probléma.

Baku után úgy érezte a Szövetség, hogy lépnie kell. A versenyzők biztonságára és egészségére hivatkozva kiadtak egy technikai direktívát, ami alapján csökkenteni kívánják a jelenséget. Az iránymutatás a belga versenytől lép életbe, azonban további változtatásokat is életbe akarnak léptetni a következő szezonra nézve.

A svájci-olasz vezető viszont úgy véli, hogy a módosítások szükségtelenné váltak. Az elmúlt néhány versenyen szinte eltűnt a jelenség, így Binotto szerint a pattogás már nem jelent veszélyt a pilótákra nézve.

Mivel már javában zajlanak a 2023-as autók fejlesztései, a változtatásokra kevés idejük maradt az alakulatoknak. Így a Scuderia megpróbálja megakadályozni a regulák életbelépését.

„Remélem nem fognak életbe lépni a szabályváltoztatások. Ha figyelembe vesszük a legutóbbi versenyeket, akkor nem látok okot arra, hogy a biztonságra hivatkozva módosítsanak. Ráadásul az aero szabályok változnának, ami elég nagy problémát jelentene. Nagyon kevés időnk lenne arra, hogy végrehajtsuk a változtatásokat. Ismétlem, nincs okuk arra, hogy a biztonságra hivatkozva módosítsanak a technikai szabályokon. Ha ez mégis megtörténik, akkor megpróbáljuk majd kitalálni, hogy tudjuk megakadályozni.” – magyarázta az olasz Motorsport.com-nak Binotto.

A Ferrari csapatfőnke úgy véli, hogy ebben a kérdéskörben össze kell fogniuk:

„A bajnoki címért folytatott küzdelemben szemben állunk egymással, ám amikor a szabályokról és a jövőről van szó, akkor a józan észnek kell érvényesülnie a Forma-1-ben. Fogalmam sincs, hogy a Red Bullnak vagy nekünk kedveznének-e a módosítások, de nem is érdekel. Ha minden témakör kapcsán így gondolkozunk, akkor az már lobbizásnak minősül. Az pedig nem tesz jó a sportág közép – és hosszútávú pozitív megítélésének.”