DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A csapatmunkán javítana a Ferrari új főnöke

Az F1 ma már leginkább a csapatteljesítményről szól, ezért a Ferrari háza táján is hatékonyabban kell koordinálni a szakembereiket Frederic Vasseur szerint. A maranellóiak új csapatfőnöke úgy érzi, a sikerekhez elengedhetetlen, hogy az eddigieknél jobban összehangolják az istálló működését.

Az idei év elején hivatalosan is Frederic Vasseur váltotta Mattia Binottót a Ferrari csapatfőnöke pozíciójában. A szakember az Alfa Romeo néven futó istállót hagyta el az olaszok kedvéért, a helyi sajtó és a Ferrari szurkolói pedig sokat várnak tőle.

A rajongók természetesen abban reménykednek, hogy Vasseur érkezésével a Ferrari visszatalálhat a győztes útra és kilábalhat a gödörből, hiszen az elmúlt évben többek között a csapat részéről elkövetett hibák miatt veszítették el mindkét fronton a világbajnoki címekért folytatott harcot.

A rutinos csapatvezető is erre tért ki a Racecar Engineering számára adott interjú során, melyben kiemelte, manapság az F1 már nem feltétlen az egyénekről szól. „A csapatmunka súlya manapság sokkal fontosabb, mint az egyéneké, sokkal inkább, mint néhány évvel ezelőtt. Most a csapatteljesítmény kerül előtérbe, mert az istállók nagyobb méretei miatt több koordinációra van szükség az egyes részlegeken belül” – mondta el Vasseur.

Kisebb az egyének befolyása



A Ferrari csapatfőnöke szerint ebből már egy tendencia lett, ami az istállók felépítését is megváltoztatta az elmúlt években.

„Az egyes személyek befolyása kisebb, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé kritikus a szerepük, mivel ezek ma már sokkal speciálisabbak, mint valaha. A Formula-1 úgy fejlődik, hogy jobban reagál a szakemberekre, mint azokra az egyénekre, akik egy adott témában nagy rálátással rendelkeznek. Ezzel együtt azonban felmerült az a követelmény, hogy hatékonyabban kell koordinálni a szakembereket. Ez drámaian megváltoztatja a csapatok felépítését, és ebből következően a fejlődés ütemét is” – magyarázta az 54 éves szakember.

„A másik hatás, hogy a csapatoknál egy új generáció érkezik az F1-be. Ezek a tehetségek teljesen új szemlélettel rendelkeznek, Több szempontból is eltérő technológiákat és fizikát tisztelnek, mint az előző generáció. Pontosan ezért elengedhetetlen, hogy a menedzsment nagy tapasztalattal rendelkezzen. Ezt a koordinációt a lehető leghatékonyabban kell végezni anélkül, hogy túl sok nézőpont ütközne egymással” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: