KezdőlapFormula 1A csapatfőnököt lepte meg a legjobban a Haas javulása

A csapatfőnököt lepte meg a legjobban a Haas javulása

-

Maga Günther Steiner sem számolt azzal, hogy 2021 vége felé a Haas még közeledni is fog a középmezőnyhöz. Meg is lepte a tény.

A Haas azt a taktikát választotta tavaly, hogy érdemben hozzá sem nyúlnak az autóhoz, hogy minden erejükkel 2022-re koncentrálhassanak. Ennek meglett az „eredménye”, tekintve, hogy az amerikai istálló volt az egyetlen, amely pont nélkül zárta az évet. Ehhez képest a Haas viszont tempóban nem hogy le nem maradt a közvetlenül előtte lévőktől, hanem még közeledni is tudott a Williamshez és az Alfa Romeóhoz. Ez pedig őszintén meglepte Günther Steiner csapatfőnököt.

A lényeg az volt, hogy senki ne elégedjen meg és kényelmesedjen el” – elevenítette fel a tavalyi taktikát Steiner a Motorsport.com kérdésére. „Folyamatosan sulykolni kellett, hogy ‘srácok, semmit nem csináltatok rosszul, majd jobb lesz’. Egyértelmű, mi történt: ha egy évig nem csinálunk semmit, ez vár ránk. Ennek ellenére az utolsó két versenyen egy-két tizedre voltunk csak a középmezőny végétől. Nem hittem el, amit látok. Nem is értettem, ez egy kétéves autó.”

Felmerült, hogy a versenyzők nagyobb tapasztalata mutatta meg áldásos hatását. Steiner viszont úgy véli, minden józan ész szerint folyamatosan nőnie kellett volna a Haas lemaradásának. „Növelniük kellett volna az előnyüket hozzánk képest, ők ugyanis fejlesztették az autóikat. Nagyon furcsa volt számomra az utolsó két verseny. Szaúd-Arábiában, ahol a kör ráadásul még nagyon hosszú is, másfél tizeddel voltunk csak lemaradva. Az egyik Williamsszel harcolni is tudtunk. Vajon ők voltak lassúak…? Amikor harcolni tudunk valakivel, akkor hirtelen más lesz minden. Máshogy vibrál egy futam, más a lelkiállapot, más minden.

Mick Schumacher az abu dhabi szezonzárón harcolt Latifivel és tartotta is maga mögött a kanadait, amíg az ki nem esett. Szerinte a nagyobb tapasztalat segített a Haas problémáin. „Emellett pedig máshogy tudtunk a záróhétvégékhez és az ezeken használandó beállításokhoz hozzáállni. Egyszerűen megtaláltuk, mi az amit akarunk az autótól.”