DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A 28 éves újonc – De Vries útja az F1-be

Nyck de Vries története az egyik leginspirálóbb az egész mezőnyben: távoli álomnak tűnt az F1, sok év kemény munka, egy F2-es és egy Formula-E-bajnoki cím után viszont végre elérte célját.

A holland pilóta a McLaren neveltjeként kezdte meg együléses karrierjét, a wokingiak fiatal üdvöskéjeként pedig még a csapat közkedvelt animációs sorozatában is szerepelt. 2019-ig erősítette a brit csapat akadémiáját: „Egy Európa-bajnokságot és két egymást követő évben világbajnokságot is nyertem a McLaren támogatásával. Jó volt az időzítés, Lewis Hamilton pont akkor debütált az F1-ben, és a sikersztorija miatt sok csapat arra törekedett, hogy fiatal tehetségek támogatásával reprodukálják a történetét.”

De Vries 2017-ben debütált a Formula-2-ben, rögtön az első évében pedig futamgyőzelmet és dobogós helyezéseket szerzett. Erős bemutatkozásának köszönhetően 2018-ban már a széria egyik élcsapatával, a Premával harcolhatott a legjobbakkal, a jelenlegi F1-es mezőny fiataljaihoz viszont nem tudott felérni, negyedikként végzett.

„Csak magamat tudom okolni, az én hibám volt, hogy nem tudtam több pontot szerezni, akár másodikok vagy harmadikok is lehettünk volna. Egyértelműen jobb tempónk volt, és több futamgyőzelemre lettünk volna képesek, de sokszor vesztettem pontokat olyan szituációkban, amikor sokat szerezhettem volna. Kétszer is volt olyan, hogy a győzelemért küzdöttem, és kiestem. Az első három – George (Russell), Lando (Norris) és Alex (Albon) – fellépett az F1-be, én pedig nem” – mondta De Vries 2018-as szezonjáról.

Harmadik évében már jött az áttörés, az ART Grand Prix színeiben megszerezte hőn áhított F2-es bajnoki címét. Oscar Piastrihoz és Felipe Drugovichhoz hasonlóan azonban De Vries sem tudott bebiztosítani magának egy ülést a Formula-1-ben F2-es címe után, úgyhogy a többiektől eltérően különleges utat választott: a Formula-E-ben folytatta pályafutását a Mercedes EQ csapatában. Stoffel Vandoorne személyében tapasztalt csapattársra talált, ismerkedő éve után pedig egy fordulatos szezon végén elhódította az elektromos széria első világbajnoki címét 2021-ben.



 

„Akkoriban a Mercedes új csapatot épített a Formula-E-ben. Úgy döntöttem, elhagyom a McLarent, hiszen nem éreztem úgy, hogy bárhova is vezetne, még akkor sem, ha megnyerem az F2-t. Elkezdtem a Mercedes szimulátorában dolgozni, így kezdődött velük a kapcsolatom, és így kötöttem ki az FE-ben” – mesélte De Vries, aki ezután a német gárda tartalékversenyzője lett.

2022-ben aztán Formula-E-s szereplése mellett egyre gyakrabban tűnt fel az F1-es paddockban, több csapat színében is vezetett szabadedzéseken, debütálására pedig Monzában került sor a betegeskedő Alexander Albon helyén a Williamsben, ahol a holland rögtön pontot is szerzett.

„Aznap este nagyon nyugodt voltam, megvolt a szabadedzés (amit De Vries az Aston Martin színeiben teljesített), vége a hétvégémnek. Másnap reggel visszajöttem a paddockba, rendeltem egy kávét, és éppen pár vendéggel beszélgettem, amikor James Vowles (a Mercedes stratégiai igazgatója) felhívott, hogy menjek azonnal a Mercedes irodájába, lehet, hogy a Williamsben fogok vezetni.”

„Egyszerűen nem értettem, mit mondott. Azt hittem, egy jövőbeli lehetőségről beszél, esetleg a következő szezonról. A Mercedes szerelői ujjongtak, én viszont csak nyugtatgattam őket, nem értettem, mi történik. Végül kiderült, hogy Alexet éjszaka korházba szállították, a harmadik szabadedzés előtt pedig hivatalos lett, hogy vezetni fogok. Azután el sem hagytam a mérnöki irodát és a garázst” – idézte fel a kaotikus monzai hétvége történéseit a holland.

Ezután nem meglepő, hogy az egyik legkeresettebb versenyző lett a pilótapiacon, végül az AlphaTauri ajánlatát fogadta el barátja, Max Verstappen unszolására, 2023-ban pedig már teljesértékű F1-es versenyzőként vezet majd Yuki Tsunoda csapattársaként.

„Az idősebb srácok közé tartozom, elég hosszú utat jártam be idáig. A jelenlegi F1-es mezőny néhány tagjával nőttem fel, úgy érzem, az ő generációjukhoz tartozom.” Az AlphaTauri pilótája ezen a héten ünnepli 28. születésnapját.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: