2012 árnyékában: 13 különböző pilóta állt idén dobogóra

A 2012-es világbajnoki évet idézi az a statisztika, mely szerint idén már 13 különböző pilóta dobogóra állhatott a Forma-1-ben. Ugyan csak két futam van hátra az idényből, azt már kijelenthetjük, hogy remek szezont produkál a száguldó cirkusz.

Third place Fernando Alonso, Alpine

Third place Fernando Alonso, Alpine

Alpine

Fernando Alonso katari dobogós helyezésével 13-ra nőtt azoknak a száma, akik idén képesek voltak felállni a pódiumra Forma-1-es futamon. Ugyan a dobogós helyezéseknek jelentős részét Hamilton és Verstappen „tette zsebre”, a középmezőnyben harcoló pilótáknak is lehetőségük nyílt néhány alkalommal a TOP3-ért küzdeni.

Amennyiben leszámítjuk a két domináns alakulat négy pilótáját (Hamilton, Bottas, Verstappen, Perez), úgy azért kijelenthető, hogy a legtöbb dobogón végző versenyzőnek csupán egy-egy alkalommal nyílt esélye arra, hogy legjobb helyekért harcoljon.

Lando Norris ebben a tekintetben kivételnek számít, hiszen a brit az idény elején kirobbanó formában versenyzett, négy alkalommal is odaért a legjobb három pilóta közé. Érdekesség, hogy amikor Norris a 3. helyen végzett (háromszor), akkor mindig Verstappen nyerte a futamot. Az egyetlen 2. helyezését Monzában szerezte a McLaren tehetsége.

Még több F1 hír:

Carlos Sainz három alkalommal fért oda a legjobbak közé, egyszer ráadásul a 2. pozícióban, hiszen Monacóban a Ferrari kimagasló teljesítménnyel rukkolt elő. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy Magyarországon a spanyol pilóta nem pezsgőzhetett, hiszen Sebastian Vettel kizárásával hullott az ölébe a serleget érő 3. hely.

A futamgyőztesek közé ketten iratkozhattak fel a középmezőny tagjai közül, már amennyiben a McLarent ide lehet sorolni. Esteban Ocon (Alpine) Magyarországon, míg Daniel Ricciardo Monzában tudott diadalmaskodni. Ettől a két alkalomtól eltekintve azonban egyik pilóta sem volt képes dobogón végezni 2021-ben.

 

Gasly egy 3. helyet gyűjtött az idény során, akárcsak Fernando Alonso, aki hosszú évek után tért vissza a dobogóra Katarban. Charles Leclerc neve mellett szintén egy dobogó áll – a monacói sokáig a futamgyőzelemért is harcban volt Silverstone-ban, ám végül be kellett érnie a 2. hellyel.

Sebastian Vettelt habár két alkalommal is a TOP3-ban intették le, Magyarországon kizárták a futamból, így végül a neve mellett csupán egy dobogós helyezés áll. George Russell pedig Belgiumban ért oda a legjobbak közé, igaz, a britnek szerencséje volt, hiszen a heves esőzések miatt a mezőny mindössze két kört teljesített, majd leintették a futamot.

Masi ellentmond Hamiltonnak

Legyél a Motorsport-közösség része

Csatlakozz a beszélgetéshez
Előző cikk AlphaTauri: Az Alpine minden elismerést megérdemel
Következő cikk Russell: a Williamsnél mindenki frusztrált a jelenlegi formánk miatt

Legjobb hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások. Miért nem írja meg az elsőt?

Regisztrálj ingyen

  • Szerezz gyors hozzáférést a kedvenc cikkeidhez

  • Értesítések kezelése a legfrissebb hírekről és a kedvenc versenyzőkről

  • Hallasd a hangod a cikk kommentálásával.

Motorsport prime

Fedezd fel a prémium tartalmat
Feliratkozás

Kiadás

Magyarország