KezdőlapFormula 11974 óta nem történt olyan az F1-ben, mint ami most Abu Dhabiban...

1974 óta nem történt olyan az F1-ben, mint ami most Abu Dhabiban fog

-

A Szaúd-Arábiai Nagydíjon eldőlt, hogy Lewis Hamilton és Max Verstappen pontegyenlőséggel utazhatnak majd el a szezon utolsó versenyének helyszínére, Abu Dhabiba. A száguldó cirkusz történelemkönyvében egészen 1974-ig (!) kell visszamennünk, ugyanis legutoljára akkor fordult elő hasonló dolog.

47 évvel ezelőtt úgy mehetett a szezonzáró futamra a száguldó cirkusz akkori mezőnye, hogy Emerson Fittipaldi és Clay Regazzoni között volt pontegyenlőség. Végül a brazil fenomén örülhetett, ugyanis svájci riválisa csak a 11. helyen ért célba, ami miatt számára bőven elég volt egy 4. hely. Akkoriban a pontrendszer is más volt, mert egy győzelemért anno csak 9 pont járt. Emiatt a két bajnokaspiráns 52-52 ponttal várta a szezon utolsó versenyét és így végül Fittipaldi 3 pont előnnyel verte meg Regazzonit.

2021-ben azonban más lesz a helyzet, ugyanis Max Verstappennek és Lewis Hamiltonnak is 369,5-369,5 pontja lesz az évadzáró Abu Dhabi Nagydíj előtt. Ez lényegében azt jelenti, hogy aki előrébb végez, az fogja megnyerni a világbajnokságot. A legdurvább forgatókönyv az lehetne, hogy ha a hétszeres világbajnok brit pilóta csak a kilencedik lenne és a Red Bull fiatalja pedig úgy érne célba a tizedik helyen, hogy az ő neve mellett szerepelne a leggyorsabb versenykörért járó bónuszpont.

Ebben az esetben pontegyenlőséggel fejeznék be a 22 futamos világbajnokságot, amit Verstappen nyerne meg ebben a helyzetben, mert több alkalommal nyert futamot, mint Hamilton. Ezen a héten választ fogunk kapni erre a kérdésre.