KezdőlapFormula 112 éve, hogy Kubica kis híján elveszítette a karját és derékba tört...

12 éve, hogy Kubica kis híján elveszítette a karját és derékba tört az F1-es karriejre

-

Világbajnok lehetett volna – gondolták a legtöbben Robert Kubicáról. A lengyel versenyzőt nagy tehetségnek tartották, és a 2011-es szezon előtt – mikor még a Renault csapat alkalmazásában állt – már azt pedzegették, hogy kivetette rá a hálóját a Ferrari.

Kubica azonban már neki sem vágott a 2011-es szezonnak, így sosem derült ki, hogy miként tudott volna teljesíteni a Ferrarinál, és mára világbajnok lenne-e.

2011. február 6-án ugyanis majdnem tragédiával ért véget F1-es pályafutása. Versenyautóban, de nem F1-es eseményen.

A lengyel egy Skoda Fabiával indult a Rally Ronde di Andora Super2000-es kategóriájában. Egy óvatlan pillanatban azonban az autó nagy sebességgel egy szalagkorlátnak ütközött, ami szabályosan felnyársalta a Skodát, és benne Kubica karját. Karja súlyosan roncsolódott, többórás műtét várt rá, és több, mint 2 hónapot töltött kórházban.

Szimuláció az balesetről

Az is csoda, hogy egyáltalán túlélte, így különösen nagy dolog, hogy a kezét meg tudták menteni, és Kubica nem csupán az autóversenyzéshez, de kimondottan a Forma-1-be is vissza tudott térni.

Sajnos azonban a rehabilitáció ideje alatt ő sem lett fiatalabb, és nyilvánvalóan nem százszázalékos a keze sem, régi formáját már nem tudta megismételni.

2023-ban Kubica ismét a WEC-ben áll majd rajthoz.